Първи указ на новия президент на Украйна - разпускане на парламента

Първи указ на новия президент на Украйна - разпускане на парламента

Първи указ на новия президент на Украйна - разпускане на парламента

Новият украински президент Володимир Зеленски заяви днес в слово при встъпването си в длъжност, че разпуска парламента и свиква предсрочни избори, без да изчаква вота, който би трябвало да се състои през октомври, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Разпускам парламента", заяви той пред депутатите и делегациите от чужбина, събрани на тържествено заседание на Върховната рада. АФП напомня обаче за "юридическите неясноти около възможността той да започне съответната процедура, изискваща спазването на множество условия".

"Задължавам се с всички свои дела да отстоявам суверенитета и независимостта на Украйна, да се грижа за благото на Отечеството и за благосъстоянието на украинския народ, да отстоявам правата и свободите на гражданите, да спазвам Конституцията на Украйна и законите на Украйна, да изпълнявам задълженията си в интерес на всички сънародници, да повишавам авторитета на Украйна в света", каза Зеленски, след като положи клетва като президент на Украйна

Зеленски заяви, че негова първа задача на президентския пост ще бъде прекратяването на огъня в Източна Украйна. Той призова украинците да се връщат в страната, посочва ТАСС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ