"Тур дьо Франс" отново в България с етап за любители

Тур дьо Франс отново в България с етап за любители

"Тур дьо Франс" отново в България с етап за любители

Колоездачната Обиколка на Франция отново идва в България чрез специализирания етап за любители. След огромния интерес при дебютното издание миналото лято, сега за втора поредна година феновете на колоездачния спорт ще имат възможност да се докоснат до магията на най-популярния бранд в света на велосипедите чрез L’Etape BULGARIA by Tour de France. 

Датите тази година са 27 и 28 юли, отново със състезателен център Велинград и региона. Ранните записвания с бонус от организаторите ще важат до 31 март, регистрациите вече са отворени на следния линк

В събота, на 27 юли, са предвидени подгряващите активности с два старта без състезателен характер - семейно и детско каране преди основното събитие.

В неделя, на 28 юли сутринта, точно в 9:30 часа първи ще стартират участниците в дългата дистанция от 102 километра. Веднага след това, в 9:45 часа, ще потеглят и записалите се на 57 км. Участниците ще бъдат подредени на стартовата решетка за неутрален старт като при професионалистите. Състезателите ще дефилират по улиците на Велинград, а веднага след излизането от града флаг и летящ старт ще дадат началото на същинската надпревара, предава БТА.

L’Etape BULGARIA ще предложи на участниците два състезателни маршрута с различна дължина и трудност. Колоездачите от начинаещи до опитни ветерани ще могат изберат един от двата маршрута с дължина 57 км и 102 км, в зависимост от спортната си форма. Тези трасета са предварително проверени, одобрени и категоризирани от експертите на А.S.O. Информация за маршрутите с карта и подробности ще бъдат достъпни за разглеждане в сайта на състезанието.

Победители ще бъдат излъчени в по четири възрастови категории при мъжете и жените. Всички маршрути ще тръгват от центъра на Велинград, като се насочват на юг в дебрите на живописните Родопи. Карането ще се извършва по затворени за автомобилно движение пътища, както е по време на едно професионално състезание. Най-високата точка, която ще достигнат колоездачите, е 1467 метра надморска височина, като общата денивелация за дългата дистанция е над 2700 метра.

Участниците в дългата дистанция при мъжете и жените ще спорят за спечелването на емблематичните фланелки от Голямото състезание "Тур дьо Франс": 

  • Жълтата - най-желаната фланелка в света на колоезденето е символ на победа и решителност, за първите на финала (мъж и жена) в етапа 
  • Зелената – символ на експлозивност и бързина, предназначена за най-добрия спринтьор (победителите мъж и жена в спринтовата отсечка на трасето)  
  • Бялата на червени точки - символизираща сила и издръжливост отвъд границите на разума е предназначена за краля на планината (КОМ - King Of the Mountain) и кралицата на планината (QOM – Queen Of the Mountain) 
  • Бялата - символ на младежки дух и обещаващ характер за най-добър млад състезател отново мъж и жена 

Генералните победители (първите трима при мъжете и при жените) в L’Etape BULGARIA by Tour de France 2024 ще получат безплатно участие в „кулминационното“ L'Etape du Tour 2025  във Франция, което ще се състои по един от оригиналните етапи на "Тур дьо Франс" за 2025 година. Информация за този етап ще бъде обявена по-късно през годината при представянето на маршрута на TDF 2025. 

Всички регистрирали се участници в L’Etape Bulgaria 2024, заедно с участниците от останалите държави, ще могат да се запишат с предимство за този L'Etape du Tour през 2025 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ