нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Скука! А може пък да е професионален застой

Снимка: Shutterstock

В живота на почти всички ни идва момент, в който имаме чувството, че кариерата ни е навлязла в задънена улица. Може би просто започва да ви омръзва - работите на едно и също място, с едни и същи хора, изпълнявате едни и същи задачи. И така една сутрин се събуждате с прозрението, че вече не харесвате това, което правите. Чудите се дали е време да продължите напред или да си дадете още малко време с надеждата, че нещата ще се подобрят.

Преди обаче да изберете по кой път да поемете, трябва да се уверите, че в кариерата ви в действителност е попаднала в задънена улица, а не става въпрос за временна загуба на интерес и мотивация. Това са 8 признака, че сте в професионален застой:

1. Постоянно ви е скучно

„В повечето случаи застоят в кариерата е резултат на липса на предизвикателства, което от своя страна води до самодоволство, скука и изграждане на статична зона на комфорт, от която рядко излиза.“, казва кариерният коуч Лиса Люис.

Ако настоящата ви работа не ви предоставя възможности за растеж и развитие, скуката може да се настани за постоянно във вашето ежедневие.

 Именно по тази причина чувството за безизходица често се появява в моменти, когато човек достига определено ниво на успех. След като прекарате известно време на позицията, за която сте мечтали през целия си професионален живот, лесно може да се отдадете на чувството, че сте достигнали върха на кариерата си и че вече няма какво повече да научите за работата.

„Възможността да учите нови неща и да усвоявате нови умения е един от най-добрите мотиватори в работата“, казва Люис. Намирането на подобни възможности може да ви помогне да се справите със скуката и отново да си върнете страстта към работата.

2. Мразите понеделниците

Макар че на всички ни се иска да можем всеки понеделник да скочим от леглото, изпълнени с енергия, и да се запътим с усмивка към офиса, има много хора, за които това е истинска рядкост. Ако абсолютно всеки понеделник се чувствате изнервени и изморени, то нещата са преминали нормалните граници на раздразнение от началото на новата работна седмица и са се превърнали в симптом на нещо по-голямо. Това означава, че е дошло времето да напуснете работа и да потърсите нещо ново.

3. Представянето ви в работата се е влошило

Един от ясните признаци за това, че кариерата ви попаднала в задънена улица, е сериозното влошаването на вашето професионално представяне в работата. По-ниската продуктивност, честите грешки и неспазването на крайни срокове, показват, че нещо в работата ви просто не върви по обичайния начин. С времето започвате да губите увереност в собствените си способности и да обвинявате другите за вашите пропуски.

Когато се чувствате в безизходица, вие подсъзнателно започвате да предприемате действия, които саботират собственото ви представяне, мислейки че по този начин се предпазвате от въображаем нападател, вместо да се изправите лице в лице с липсата си на удовлетворение от работата, казва кариерният консултант Илай Хауайек, основател и главен изпълнителен директор на Crafted Career Concepts в Милуоки.

4. Вече нямате интерес

Изпитвате ли апатия към работни дискусии, на които в миналото сте реагирали с интерес и сте защитавали със зъби и нокти своята позиция? Търсенето на бързи и лесни начини за изпълнението на задачите и незаинтересоваността от постигнатия краен резултат са сигурни признаци за професионален застой.

още по темата
още от Техники за успех