нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

6 грешки, които могат да саботират вашата кариера

Снимка: Shutterstock

Ако има едно общо нещо, което всички хора имат помежду си, то това е нашата склонност да правим грешки. Някои грешки произтичат от липсата ни на опит, други от незнание, а трети са такива, които повтаряме отново и отново, докато не открием по-добро решени на нашите проблеми.

Грешките са неразделна част от живота, растежа и лидерството. Докато някои от тях могат да ни помогнат да станем по-добри и да ни подготвят за утрешния ден, то други могат да саботират нашата кариера и професионално развитие. Ето и няколко, от които трябва да се пазите:

1. Мислите, че знаете и правите всичко необходимо, за сте успешни

Не може да имате успешна кариера, ако нямате необходимите познания и умения във вашата област на реализация. Ако обаче започнете да мислите, че вече знаете всичко за професията и че имате необходимите умения, за да се справите сами с всяко предизвикателство, вие се поставяте в позиция, в която провалът е неизбежен.

Не саботирайте собствения си успех като започнете да микромениджирате всеки аспект от работата на вашия екип. Не забравяйте, че най-успешните хора са тези, които дават на служителите си нужното пространство и свобода, за да се справят със своите задачи по възможно най-добрия начин.

2. Мислите, че лидерските ви умения ще се развият по естествен път с течение на времето

Може да сте изключително компетентни в това, което правите, но ако нямате ментор или коуч, който да ви напътства и съветва, не мислете, че ще се задържите на лидерска позиция само с уменията, с които сте я завоювали. Ако заемате управленски пост и искате да го задържите, трябва постоянно да развивате уменията си и да учите нови неща.

Непрекъснато срещам хора, назначени на престижна позиция, които мислят, че нямат нужда от допълнително обучение и наставления. Лидерските умения обаче изискват постоянно усъвършенстване и практика. Това може да означава да отделите няколко часа на ден за придобиване на нови знания и/или за обучения и работа с коуч, който да ви помогне да разберете вашите силни и слаби страни и да станете по-уверени.

3. Ставате жертва на „синдрома на лъскавите предмети“

Така нареченият „синдром на лъскавите предмети“ представлява форма на разсейване, която засяга най-вече младите предприемачи, които са силно мотивирани и заинтересовани от новите технологии и последните тенденции. Хората, които не се страхуват да започнат проект от нулата и да създадат нещо уникално и невиждано.

Когато обаче непрекъснато преследвате следващата голяма идея и веднага губите интерес, след като тя бъде реализирана, вие рискувате да провалите кариерата си. След като достигнете определено ниво, успехът спира да зависи от откриването на нови възможности и започва да зависи от намирането на правилните възможности. Колкото повече време прекарвате в търсенето на нещо ново, толкова по-малко време ви остава, за да се усъвършенствате.

още от Техники за успех