нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

5 начина на мислене, които ни пречат да бъдем щастливи

Снимка: Shutterstock

В работата ми като психотерапевт често се срещам с хора, които наскоро са преживели травмиращи събития или са пострадали при трагични обстоятелства. Също толкова често обаче работя и с хора, които намират за трудно да бъдат щастливи, дори когато им се случват хубави неща.

Независимо дали става въпрос за хора, които не са се зарадвали на дългоочакваното повишение в работата, или за такива, при които позитивните събития носят само допълнителен стрес и тревожност, някои хора просто не могат да си позволят да бъдат щастливи. Често те задават въпроси от рода на „Защо не мога да бъда щастлив, след като получих това, което исках?“.

Истината е, че техният проблем не идва от самите събития и преживявани, а от начина им на мислене. След многократни срещи с хора, изпитващи подобни затруднения, забелязах, че те споделят няколко общи убеждения, които ги карат да се чувстват зле, дори когато им се случват добри неща. Ето ги и тях:

1. Когато се случи нещо добро, винаги следва нещо лошо

Случвало ли ви се е да спечелите от лотарията и да бъдете завладени от мисълта, че докато пресичате улицата ще ви блъсне кола? Невъзможно е да бъдете щастливи, докато чакате да ви се случи нещо лошо.

За съжаление, много хора вярват в това, че всяко добро в техния живот не остава „ненаказано“ и че след него винаги следва нещо лошо. Това очакване се превръща в едно своеобразно самореализиращо се пророчество, защото тези хора винаги намират нещо негативно(или си го създават сами), което да подсили тяхната вяра в тази теория.

2. Не го заслужавам

Трудно е да се радвате на успехите си, ако мислите, че не сте си ги заслужили. Може би сте наследили богатство от далечен роднина или пък сте започнали нов връзка, която е прекалено хубава, за да е истина. Каквито и да са причините, ако мислите, че не заслужавате да бъдете щастливи, няма как да можете да се зарадвате на нито едно позитивно събитие във вашия живот.

още от Свят