нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Страх, тревожност, стрес - как да ги победим?

Снимка: Shutterstock

Страдате ли от стрес на работното място? Може би сте зает предприемач или основател на стартъп, който прекарва по 60 часа седмично в офиса, за да поддържа рентабилността на бизнеса си. Може би сте изпълнителен директор на компания, който току-що е получил ултиматум от три месеца, за да върне доходността на организация.

Независимо от ролята, която изпълнявате, тревожността, прегарянето, постоянното напрежение и дори депресията могат да бъдат част от вашето ежедневие. Важно е обаче да не пренебрегвате вашето психическо здраве, тъй като то е основен фактор, от който зависи вашето чувство на удовлетворение и щастие от живота.

Ако в момента сте в труден период от живота си, знайте, че има начини да си върнете спокойствието. За целта обаче първо трябва да се погледнете в огледалото, да признаете някои трудни истини и да направите промени.

Това са 8 начина да си върнете контрола върху вашите емоции.

1. Не търсете решението на проблема сами

Каквито и да са препятствията, пред които сте изправени, те могат да станат значително по-тежки и трудни за преодоляване, ако изолирате себе си, мислейки, че може сами да се справите с всичко.

Ако това ви звучи познато, най-доброто нещо, което може да направите в труден момент, е да потърсите подкрепа от вашите роднини, близки и приятели. Когато знаете, че не сте сами във вашата борба със стреса и депресията, шансовете ви за бързо възстановяване нарастват значително.

2. Не прикривайте вашите истински чувства

Самопознанието e ключов фактор за борба със стреса. Не прикривайте чувствата си, само защото ви се струва, че те ви карат да изглеждате слаби и безсилни. Едва когато се научите да ги приемате такива, каквито са, ще имате възможността да направите нужните промени в живота си и да се справите с негативните емоции.

3.  Приемете, че някои неща са извън вашия контрол

В много случаи притесненията и тревожността се появяват в резултат на осъзнаването на факта, че има неща, които не можете да контролирате. Най-доброто, което може да направите в този случай, е да отпуснете "педала на газта", да забавите темпото и да се концентрирате върху един проблем във всеки даден момент. Не си губете времето с опити да контролирате неща, които не са по силите ви, и ще облекчите част от тревожността и напрежението, на които сте подложени.

още от Техники за успех