нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Дали кариерата ви е в застой? Ето как да разберете!

Снимка: Shutterstock

Ако имате чувството, че работният ви ден преминава на автопилот, не сте единствени. Според проучване на Gallup, проведено през 2015 г., само 32% от работниците в САЩ се чувстват ангажирани с работата си. За много хора това разочарование от работното място е свързано с чувството, че кариерата им е в застой.

Тук трябва да отбележим, че чувството за застой не е същото като да не харесвате работата си. Когато наистина не можете да понасяте работното място, вие изпитвате желание да направите някаква промяна, казва Ана Лундбърг, кариерен коуч от Лондон.

„От друга страна, именно хората, които не мразят кариерата си, но не са и ангажирани и заинтересовани от работата си, са онези, които имат чувството, че са обречени да останат завинаги на място, което няма бъдеще“, добавя тя.

От тази гледна точка професионалната стагнация е дори по-лошо от ненавистта към работата, тъй като тя не кара хората да предприемат нужните мерки, за да променят живота си.

Како обаче може да разберете дали кариерата ви наистина е в застой, или просто преминавате през труден период във вашето професионално развитие? Ако отговорите с „не“ на три или повече от тези пет въпроса, то най-вероятно кариерата ви е в процес на застой.

1. Имате ли мотивация да работите?

От време на време на всеки се случва да бъде отегчен от работата си, но това чувство не трябва да се превръща в неразделна част от вашето ежедневие. Ако сте стигнали до подобно ниво, постепенно ще започнете да губите мотивация и желание за работа. Независимо дали забелязвате някакви видими признаци или просто имате чувството, че не работите със същото желание и ентусиазъм, липсата на мотивация бързо става видима. А без мотивация, кариерата ви няма да стигне до никъде.

„Ако представянето ви се е влошило, нямате желание да научите нещо ново и не изпитвате желание да направите нещо повече от това да покривате работния минимум, то най-вероятно страдате от липса на мотивация", казва Мерилин Сантистебан, помощник директор в The Bush School at Texas A&M.

Може би сте изпълнявали едни и същи задачи прекалено дълго време, а може би имате нужда от нови предизвикателства. Важно е да разберете каква е причината за вашето отегчение преди да може да може със сигурност да разберете дали става въпрос за временно забавяне на вашата кариера или за началото на период на застой.

още от Техники за успех