нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Перфектната автобиография за работа в 6 точки

Снимка: Shutterstock

Изключително обезкуражаващо е да сте наясно как изглежда мечтаната работа, но по една или друга причина, да не може да превърнете мечтата в реалност.  

Това може и да не е особена утеха, но самият факт, че знаете каква е вашата работата-мечта, ви дава преднина пред конкуренцията.

Ако знаете какво искате да постигнете в живота, може да се съсредоточите изцяло върху реализацията на вашите цели. След като сте идентифицирали професионалното развитие, което ще преследвате, естествената първа стъпка е да кандидатствате за работата.

От ключово значение е да изпъкнете в тълпата от таланти, като покажете с какво се различавате от останалите и какво точно може да предложите на компанията, което останалите кандидати не биха могли. Тук от ключово значение е и добре съставената автобиография.  

За целите на този материал ще приемем, че сте запознати с основните изисквания при писането на CV. Вероятно сте наясно, че то включва вашето пълно име, информация за контакти и история на заетостта. Когато обаче преследвате мечтаната работа, базовата информация не е достатъчна. Следвайте тези 6 точки, за да създадете перфектната автобиография. 

1. Направете проучване  

Лесно е да използвате една и съща автобиография за всяка позиция, за която кандидатствате.  За сметка на това, представителите на отдела Човешки ресурси, които отговарят за преглеждането на автобиографиите, няма нужда да полагат особени усилия, за да забележат, че вашето CV не е съобразено със специфичните изисквания и детайли, свързани с предлаганата от тях позиция.

Ако искате да получите мечтаната работа, трябва да отделите нужното време и енергия, за да оформите автобиографията си така, че да изглежда сякаш е създадена по поръчка за съответния пост.

За целта, първо трябва да разберете какъв е начина, по който ще бъде прегледано вашето CV - с други думи да сте наясно дали преминава през компютърен алгоритъм или се разглежда от човешко същество.

В първия случай, поставете акцент върху ключовите думи, които формират основните точки във вашата автобиография, като например „отборен играч“, „работи с Microsoft Office, „може да се справя самостоятелно“ и тн.

При втория, проучете човека, който ще оцени вашата молба, и направете малки корекции въз основа на неговите предпочитания. След това, прегледайте щателно длъжностната характеристика и подчертайте изискванията, съвпадащи с набора от умения, с който разполагате. Превърнете тези качества в централна основа, около която да изградите цялото си CV. 

Вижте и: Четири модерни умения, които HR мениджърите търсят в момента

2. Бъдете селективни

Когато става въпрос за автобиография, създадена за специфична позиция, важна част от пъзела е да подберете правилните неща, които ще включите. Ако имате дълъг професионален опит, най-вероятно сте натрупали множество постижения и успехи, които бихте искали да включите във вашето CV.

Именно по тази причина е от изключително значение да не забравяйте, че разполагате с ограничено пространство. В старанието си да изтъкнете всичко, което сте постигнали, ще направите по-трудно идентифицирането на важните умения, които могат да ви изпратят на масата за преговори.

Вместо това, използвайте автобиографията си, за да подчертаете способностите и знанията, които имат реално приложение в  работата, за която кандидатствате, наблягайки върху вашето професионално развитие и растеж в тази специфична сфера на работа.  Отделете специално внимание на нетрадиционните успехи, които могат да ви помогнат да се откроите от останалите.  

още от Техники за успех