нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

10 навика на автентичните хора

Снимка: Shutterstock

За да имате един по-автентичен живот, трябва да се научите да поемате отговорност за действията си и да се уверите, че те отговарят на вашите вярвания и нужди. Това може да бъде изключително трудно за поддържане, поради факта, че в живота ни винаги има външни сили, които ни оказват натиск да правим нещо, което не искаме или да се правим на такива, каквито не сме.

Повечето хора са изпитвали стреса, напрежението и чувството на дискомфорт, които идват от неавтентичното поведение и опитите да се представяме за някой друг.

Изследователи от Харвардския и Колумбийския университет са открили, че когато се държим по начин, който не ни е присъщ, ние изпитваме силно чувство на неудобство, което обикновено се свързва с неморалните действия.

Едно нещо е сигурно – мозъкът ни знае, че живеем в лъжа, и както всяка лъжа, това не води до нищо хубаво. Въпросът е как да започнем да живеем автентично? Това може да бъде много, особено ако сте играли роля през по-голямата част от вашия съзнателен живот.

Автентичните хора са напълно наясно с това кои са и какво точно искат. Способността им да живеят в хармония с истинската си същност идва от няколко ясно забележими навици, които всеки от нас може да научи и пресъздаде в своя живот. Ето няколко от тях:

1. Помагат на другите да бъдат себе си

Естествените хора не очакват от другите да играят роли. Те не карат хората да се чувстват така, сякаш трябва да се впишат в определен шаблон и да се държат по специфичен начин, за да бъдат част от живота им. Тяхната автентичност позволява и на останалите да бъдат естествени.

2. Стоят далеч от негативните хора

Автентичните хора имат твърде много самоуважение, за да си позволят да общуват с хора, които винаги се държат лошо с тях, и имат достатъчно уважение към другите, за да не опитват да ги променят. Те се разграничават от негативните хора не от гняв и омраза, а заради тяхната необходимостта да останат верни на себе си.

3. Изразяват истинските си чувства и мисли, дори ако те не са популярни

Естествените хора просто не могат да се държат по начин, който противоречи на техните ценности, принципи и разбирания, дори и това понякога да има негативни последици за тях. Те предпочитат да не лъжат другите и още повече – да не лъжат себе си.

4. Те са уверени

Социалните тревоги се дължи до голяма степен на страха от това да бъдем „разкрити“. Страхуваме се, че някои ще разбере, че не сме толкова умни, опитни или популярни, за колкото са ни мислили. Истинските не са подвластни на подобен страх. Тяхната увереност идва от факта, че нямат какво да крият. Те са точно такива, за каквито се представят.

5. Предпочитат смислените разговори пред празните приказки

Елинор Рузвелт го е казала най-добре: „Великите обсъждат идеи; умните обсъждат събития; а малките умове обсъждат хора.“

Никога няма да откриете автентични хора, които да клюкарстват зад гърба на другите и да коментират най-новите светски и гафове на известните личности. Те предпочитат да говорят за неща, които наистина имат смисъл.

още от Техники за успех