нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

10 навика на хората със силна психика

Снимка: Shutterstock

Когато настъпят тежки времена, хората със силна психика страдат също толкова, колкото и всички останали. Разликата е в това, че те разбират, че трудните моменти в живота ти дават ценни уроци, стига да си готов да си вземеш нужните поуки.

В края на краищата, именно тези трудни уроци създават навиците, от които се нуждаете, за да постигнете успех. Това са няколко навика, на които редовно разчитат хората със силна психика.

1. Не спират да се борят, дори когато се чувстват победени

В отговор на въпроса колко коремни преси прави на ден, Мохамед Али е казал: „Не знам, не ги броя. Започвам да броя, когато ме заболи, защото тогава имат значение и те превръщат в шампион.”

Същото важи и за успеха на работното място. Винаги имате два избора, когато ситуацията стане напечена – или преодолявате препятствията и ставате по-добър, или им позволявате да ви победят. Хората са същества, ръководени от навици. Ако се откажете, когато нещата станат трудни, всеки следващ път става по-лесно да изоставите всичко и да се предадете без борба. От друга страна, ако дадете всичко от себе си, за да преодолеете трудностите, ставате все по-силни със всяко ново предизвикателство.

2. Забавят удовлетворението

В Станфордския университет е бил проведен експеримент, в който деца са били оставяни сами в стая с купичка с бонбони маршмелоу за 15 минути. Преди да излезе, изследователят казвал на децата, че могат да ги изядат, но ако изчакат той да се върне, ще получат още бонбони. Децата, които са изчакали изследователят, са постигнали по-големи успехи в живота си на по-късен етап, включително и по-добри резултати на теста SAT, по-успешна кариера и дори са имали по-ниски нива на затлъстяване и наднормено тегло, в сравнение със другите деца.

Това, което показва експериментът, е, че забавянето на удовлетворението и търпението са от съществено значение за успеха. Хората със силна психика знаят, че ценните неща в живота изискват време и избягват да търсят незабавното удовлетворение.

3. Правят грешки, отново и отново

Според проучване на колежа „Уилям и Мери“, в което са участвали над 800 предприемачи, най-успешните сред тях са имали две общи черти: те не са можели да си представят провала и не са се интересували от това, какво другите мислят за тях. С други думи, най-успешните предприемачи не губят време и енергия, за да мислят за своите неуспехи и приемат провалите за малки и необходими стъпки по пътя към постигането на техните цели.

4. Контролират емоциите си

Негативните емоции предизвикват вашата психическа сила на всяка крачка от пътя. Въпреки че е невъзможно да не чувствате емоции, от вас зависи как ще ги управлявате и държите под контрол. Когато позволите на емоциите да замъглят вашата обективна преценка, лесно може да изгубите решителност и самоувереност. Лошото настроение може да ви отклони в грешно посока също толкова лесно, колкото и доброто настроение може да ви направи прекалено самоуверени и импулсивни. 

още от Техники за успех