нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

16 признака за висока емоционална интелигентност

Снимка: Shutterstock

От години опитвам да достигна до отговора на един въпрос: Какви са проявите на емоционалната интелигентност (EQ) в нашето ежедневие?

В новата ми книга EQ Applied успях да изведа 19 действия и навици, които помагат на хората с високо EQ да използват емоциите си в своя полза, вместо в свой ущърб.

Ето ги и тях:

1. Отделят внимание както на своите, така и на чуждите чувства

Емоционално интелигентните хора имат способността да осъзнават и контролират емоциите си и да разпознават въздействието, което имат върху мислите и действията на хората. Те правят това като наблюдават както себе си, така и другите, и отразяват промените в поведението и реакциите на хората към техните чувства. Това им позволява един вид да надникнат „под повърхността“ и да идентифицират причините за човешкото поведение.

2. Знаят кога да забавят темпото

Осъзнават факта, че емоциите са мимолетни и че те често водят до импулсивни и необмислени решения, за които после съжаляваме. Затова се стараят да обмислят добре всяка ситуация преди да вземат решение или да предприемат действие, особено когато става въпрос за ситуации изпълнени с висок емоционален заряд. Иначе казано, целта им е никога да не вземат дългосрочни решения, базирани на временни емоции.

3. Контролират начина си на мислене

Повечето емоции са инстинктивни, което означава, че не можете да контролирате къде, как и кога ги изпитвате. Емоционално интелигентните хора обаче осъзнават факта, че те могат да контролират начина, по който реагират на тези емоции, като се фокусират върху мислите си. Така те поставят фокус върху рационалните реакции и не се превръщат в роби на своите емоции.

4. Демонстрират смирение

Много хора днес гледат на смирението като на слабост. Тези, които имат висока EQ обаче ценят скромността. Те бързо приемат критиките и ги използват, за да се самоусъвършенстват. Осъзнават, че да бъдеш скромен не означава, че нямаш самочувствие и че никога не защитаваш своето мнение и принципи. Емоционално интелигентните хора разбират, че в основата на смирението е способността да признаем, че не знаем всички, и готовността да се учим от другите.

5. Те са искрени

Емоционално интелигентните хора не се страхуват да казват това, което наистина мислят. Те избягват полуистините и се стремят да представят информацията по начин, който няма да бъде интерпретиран погрешно. Осъзнават, че търсенето на вратички в закона и техническите подробности може да им спечелят дело в съда, но не и симпатиите и доверието на другите..

Продължава на страници 2 и 3.

още от Техники за успех