нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

5 начинa да изградите култура на учене в компанията

Снимка: Shutterstock

Ако Netflix беше останала компания, предлагаща единствено услугата за наемане на филми на DVD, IBM се бяха отказали при първия си неуспешен компютър, а Amazon се бяха задоволили само с продажбите на електронни книги, днес всички те щяха да бъдат просто имена от близкото минало, които повечето хора вече са забравили.

Вместо да лежат на стари лаври, тези компании разпознаха необходимостта да преоткрият себе си и да се приспособят към промените в индустрията.  Всяка една от тези компании прие постоянното учене и самоусъвършенстване за неразделна част от тяхната фирмена култура и стратегия за развитие.  В резултат на това, те не просто оцеляха, а днес техният бизнес процъфтява.

Да създадете организация, чиято философия се базира върху непрекъснато учене, не означава просто да следите новите тенденции и технологии. Понякога е достатъчно да погледнете от различен ъгъл и да попитате останалите: „Можете ли да си представите?“.

Това са 5 начина да внедрите ученето и иновацията в тъканта на вашата фирмена култура.

1. Приемете провала като възможност за растеж.

Твърде често хората се страхуват да поемат големи рискове на работното място. Те предпочитат да залагат на сигурно, защото вярват, че ще бъдат порицани или дори, че ще загубят работата си, ако не успеят.  

Тук намираме и основната разлика, разграничаваща организациите, които насърчават ученето, от всички останалите: те окуражават поемането на рискове и подкрепят експериментирането, независимо от резултата.

Става дума за създаване на безопасна обстановка, в която провалите се приемат за естествена част от развитието на компанията. Ръководителите на този тип компании осъзнават, че ползата от извлечените поуки ще надхвърли многократно потенциалните загуби.

В крайна сметка, не забравяйте, че провалът не е вечен, а просто поредното препятствие, което трябва да преодолеете. Ако започнете да гледате на грешките като на възможности, вместо като на бедствия, за нула време ще се върнете в правилната посока.

още от Управление