нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

4 случая, в които неувереността може да бъде полезна

Снимка: Shutterstock

На всеки се случва от време навреме да се съмнява в себе си. Дори някои от най-известните хора в света страдат от липса на увереност и самочувствие. Лейди Гага например разкри в новия документален филм за себе си, че понякога се чувства като „загубенячка в гимназията“, докато Ариана Хъфингтън нарича вътрешния си глас „неприятният съквартирант".

В интернет е изписано много по темата как да преодолеем спъващата ни неувереност, но почти никой не обръща внимание на факта, че има няколко случая, в която тя може да бъде полезна, ако бъде използвана по правилния начин.

Така че, преди да отхвърлите неувереността като нещо „крайно негативно“, може да си припомните тези четири неща:

1. Неувереността може да ви мотивира да продължите да учите и да се развивате

Когато се съмнявате в собствените си способности, вие получавате стимул да продължите да се самоусъвършенствате. Например, може да имате чувството, че сте позабравили френския език през лятото и да се запишете на кратък курс, за да си го припомните, или пък може да не сте особено сигурни в стратегията, която сте решили да следвате в новия си проект, и търсите съвет от ваш колега, който е добре запознат със задачата. От друга страна, ако мислите, че знаете всичко и сте напълно уверен в своите способности, ще влезете в период на професионален застой.

Малката доза несигурност е несравним мотиватор, който може да ви подтикне да се постараете повече, да вложите повече усилия и да усвоите някакво ново умение, за да се задържите на върха на възможностите си. В крайна сметка това ви прави по-уверени и ви помага да продължите развитието на вашата кариера(понякога в нови насоки, които дори не сте си представяли).

2. Неувереността може да ви помогне да видите грешките си

Като всеки човек и вие грешите.  Някои хора обаче отказват да приемат този факт и смятат себе си за безгрешни, като винаги намират извинения за собствените си пропуски и начини да прехвърлят вината върху някой друг. От друга стана, когато осъзнавате вашите недостатъци и си признавате грешките, вие се превръщате в човек, на който останалите могат да разчитат и да се доверяват. В края на краищата, никой не иска да работи с нарцис, който се интересува само то себе си.

Неувереността ви подтиква да анализирате всяка ситуация от различни гледни точки. Припомнете си, кога за последно сте представили нова идея на шефа си или на вашите колеги, за да се уверите, че тя е добра? Дискусията с тях помогнала ли ви е да подобрите идеята си и да изгладите всички неясноти? Много вероятно е разговорът ви с тях да е постигнал точно този ефект, или поне да ви е накарал да си зададете повече въпроси и да подходите към идеята от различни ъгли.

още по темата
още от Техники за успех