нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Да, вие наистина израствате, макар да стоите на едно и също място

Снимка: Shutterstock

Когато от дълги години работите на една и съща позиция и имате чувството, че това няма да се промени скоро, лесно може да попаднете в капана на депресията и да започнете да си мислите, че сте изпаднали в безизходица. Това може да създаде у вас притеснения, че вашите познания и умения са остарели, че сте започнали да изоставате от вашите колеги, които вървят напред.

Истината обаче е, че дори и да сте на сте на същия пост, на който сте били, когато сте започнали работа, това не означава, че не сте постигнали напредък. Да, важно е шефът ви да оценява вашите заслуги и развитие (и ако не сте получили повишение от известно време, то определено си струва да разпитате за причините), но това не винаги идва под формата на по-висока заплата или на издигане в длъжност.

Това са 5 признака, които показват че се справяте добре с работата си, дори и да не го осъзнавате.

1. Получавате по-позитивни отзиви и по-малко критикa за вашата работа

Има голяма вероятност да не забелязвате позитивните отзиви, които получавате, или просто да сте започнали да ги приемате за нещо нормално на фона на постоянната суматоха в офиса и напрегнатото работно ежедневие.

Затова трябва да фокусирате вниманието си върху начина, по който се променило поведението на шефа ви към вас с течение на времето. Когато сте започнали работа може да сте получавали повече критики за вашето представяне и да ви се е налагало да правите по няколко корекции в работата си, преди да постигнете желания резултат.

Днес обаче може да се справяте със същите задачи с лекота и да поемате отговорности и ангажименти, които не сте мислили, че можете да изпълните. Дори и в случаите, в които правите грешки, ако вашият шеф ви хвали повече, отколкото в пръвите ви дни на работното място, то определено сте постигнали напредък.

2. Работите по-бързо и по-умно

Освен че получавате по-малко критики, вие сте започнали да завършвате проектите си за значително по-кратко време, отколкото в миналото. Вече не затрупвате колегите си с редица въпроси, преди да изпратите имейл, и не губите половината от деня си в писането на един доклад.  Разбира се, скоростта не е всичко, а и понякога прибързаните решения и действия могат да бъдат във ваш ущърб, но самият факт, че можете да изпълнявате тези задачи толкова бързо, когато има наложително, показва много за пътя, който сте извървели.

още по темата
още от Техники за успех