нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

5 знака, че някой се опитва да ви манипулира

Снимка: Shutterstock

Случвало ли ви се е да се чувствате развълнувани и изненадани след среща или събиране, само за да се попита 15 минути по късно: „Как стана така?"

Това е силата на харизмата. Един наистина харизматичен човек може да хипнотизира хората около себе, да повлияе на тяхното мнение, да промени техните виждани и дори да ги накара да действат против собствените им интереси. Последното прекрачва граници и другото му име е "манипулация"

Как може да избегнете манипулациите на подобна личност? Първата стъпка е да осъзнаете, че харизмата е нещо, което всеки може да усвои.

Да, някои хора имат естествен чар, но по-важното е да познавате емоционалните и психологическите бутони, които манипулаторите знаят как да натискат. Щом разберете какво представляват те, ще започнете да усещате, когато някой опитва да натисне вашите и ще може да обърнете ситуацията във ваша полза.

Това са нещата, за които трябва да внимавате:

1. Пратеникът засенчва пратката

Ученият от Кеймбридж Йохан Менгес нарича това „ефекта на страхопочитанието“. Харизматичните лидери и добрите публични оратори често могат да се похвалят с него. Тяхната лична енергия е толкова силна, че вие ще бъдете напълно запленени от техния разказ, дори и да четат от телефонен указател.

Ако след нечия презентация се чувствате изумени, но не може да си спомните поне 2 или 3 ключови точки по представената тема, значи сте станали жертва на ефекта на страхопочитанието. Внимавайте с възприемането на техните идеи, ако не можете да си спомните и обясните в какво точно се състоят те. Опитайте предварително да проучите техните възгледи и мнение, за да не бъдете разсеяни от физическото им присъствие.

2. Историите ви звучат познато

Ключово умение на харизматичните хора е тяхната способност да задейства специфични емоции в другите. Те често разполагат с цял арсенал от истории, било то забавни, тъжни или драматични, които не отстъпва по нищо на холивудските филми.  В края на краищата, малко са нещата, които могат да бъдат по-интересни и приятни от една добре разказана история.

Когато контактувате с такъв човек, трябва да внимавате с начина, по който ще реагирате. За разказвачът ще бъде значително по-лесно да ви продаде нещо, ако сте в уязвимо емоционално състояние. Направете крачка назад и поемете глътка въздух. Задайте няколко пояснителни въпроси, преди да се ангажирате с каквото и да е било. 

още от Техники за успех