Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

5 знака, че ви управлява манипулатор

Снимка: Shutterstock

Ставате ли всяка сутрин с притеснения и страхове за това какви изненади ще ви поднесе работния ви ден, защото не знаете какво може да очаквате от шефа си? През половината време той е прекрасен човек и изключителен ментор, а в другата половина е арогантен ръководител, луд на тема контрол. Страхувате ли се да споделяте вашите мисли и идеи на екипните, защото това може да доведе до негативна ответна реакция от вашия началник и от колегите ви? Поискали сте от ваш колега да ви направи някаква услуга, а след това той ви е накарал да се чувствате задължени и да изпълнявате всяка негова прищявка. Споделили сте нещо лично на човек в офиса, на който сте мислили, че можете да имате доверие, а по-късно той е използвал това срещу вас и се е облагодетелствал от вашето падение.

Във всички тези случаи вие всъщност сте жертва на манипулация, дори и да не го осъзнавате. Работата е там, че при манипулацията всичко се свежда до контрол. Основната идея тук едната страна да получи пълно надмощие над другата. Манипулаторът контролира вашето поведение и решения по начин, който му позволява да получи това, което иска. Резултатът от всичко това е токсична работна среда, която е не само ви демотивира и депресира, но и "активно" пречи на вашия успех.

Как можем да предотвратим подобно развитие на нашата кариера? Първото нещо, което трябва да направите, е да се научите да разпознавате знаците, които показват, че ви манипулират. Ето няколко от тях:

1. Често се чувствате разстроени и притеснени в компанията на този човек

Това е най-ясния признак, че някои се опитва да ви манипулира. В началото може дори да не осъзнавате какво точно се случва, защото доброто ви възпитание ви кара да изпълнявате молбите на този човек и да потискате недоволството си. Рано или късно обаче този товар ще стане твърде тежък и вие ще се сгромулясате. В този момент самочувствието ви ще удари дъното, а поведението ви ще се промени коренно.

През последните 15 години съм работил с множество предприемачи и собственици на бизнес, които са имали ужасни работни отношения с някои от своите колеги и шефове. Тези токсични връзки са пречили на са пречили на способността им да печелят пари, да отстояват ценностите си и да развиват кариерата си. Така че в крайна сметка освен психически и емоционален тормоз, работата с манипулатор може да ви струва скъпо и във финансово отношение.

2. Чувствате се задължени на този човек

Да бъдеш задължен на някого е форма на манипулация. Тя има много лица, като някои нейни прояви са под формата на връщане на услуга, която изисква от вас да направите нещо, което смятате за неморално или което ви кара да се чувствате неудобно. Ако не изпълните желанието на манипулатора, той ще намери начин да ви накара да се чувствате виновни, дори и да имате пълното основание да му откажете.

Този тип манипулация е убиец на кариери от най-лошия тип, защото той ви поставя в капан, който не ви позволява да правите свободно онези неща, които ви правят успешни във вашата работа. Когато човек попадне в подобна ситуация, той започва да гледа с недоверие на искането на услуги и  поемате на каквито и да е било ангажименти в работата.

3. Променили сте коренно поведението си, за да угодите на този човек

Човек може да промени своето поведение, подхода си към работата и дори цялата си ценностна система, когато е изложен на влиянието на умел манипулатор. Най-лошото е, че този манипулатор никога не е доволен от компромисите, които правите в негово име, колкото и скъпо да ви струват те. Този тип връзка е белязана от неловкост и тягостност.

4. Не можете да предвидите реакцията на този човек

В един момент са добри, мили, забавни и грижовни, а в следващият са агресивни, взискателни и злобни. Манипулаторите имат много маски, които използват в различни ситуации. И не, тук не става въпрос за случаите, в които ваш колега има основание да ви е ядосан за нещо, а за онези хора, чието поведение е напълно непредвидимо. Тяхната реакция ви кара да се питата: „Къде сбърках? Сгреших ли някъде? В повечето случаи проблемът не е във вас. Реакцията им обикновено не е свързана се нещо, което сте или не сте направили. В повечето от тези случаи вие сте просто изкупителна жертва, върху която те изливат негативните си чувства, породени от някакъв проблем в работата или в личния им живот.

5. Този човек постоянно омаловажава вашето мнение и идеите ви

Каквото и мнение да изразите и колкото и добре да се аргументирате, манипулаторът винаги ще намери начин да ви накара да се чувствате глупаво. Фразите от рода на „Ти си такъв идиот“ или „Тази идея е малоумна“ ви дават да се разбере, че мнението ви не желано. Той също така омаловажава всички ваши постижения и успехи, казвайки нещо то рода на „Голяма работа“ или „Не го заслужаваш“.

Разбира се, манипулаторът не винаги е толкова директен в своите атаки и понякога използва по-фини подходи за изразяване на пренебрежение – не ви гледа в очите, когато говорите, или се опитва да ви заглуши, говорейки заедно с вас. Всички сме имали разговори, в които разказваме нещо на някого, който от своята страни ни отговоря с едно „Мхм” или „Ъ-ъъ, какво казваш?“. Той не само не ви слуша, но и активно се старае да ви кара да се чувствате пренебрегвани.

Как да се справите с манипулацията на работното място

Най-добрия начин да се справите с манипулацията в офиса е като направите всичко възможно, за да предотвратите попадането си в подобна ситуация. Важно е да изградите ясни граници от самото начало и да обясните на другите хора, че нямате намерение да правите компромиси с вашата идентичност, ценности и виждания.

Ако пък вече сте станали жертва на подобни токсични взаимоотношения, трябва да дадете пълен рестарт на връзката си с този човек. Ако и това не работи, то значи е време да поговорите по въпроса с вашия шеф, служител от отдел човешки ресурси или друг мениджър, които може да ви помогне да излезете от тази ситуация.

…..............

Дейвид Нийгъл, основател на коучинг компанията Life is Now, за FastCompany.com

още по темата
още от Техники за успех