Затвори

6 неща, от които трябва да се откажете, ако искате да бъдете по-успешни

Снимка: Shutterstock

Повечето от нас израснаха с идеята, че никога не трябва да се отказваме и, че на всяка цена трябва да довършим това, което сме започнали.

Тази нагласа е вкоренена в нашето съзнание до такава степен, че ако не завършим книга или филм, които изобщо не са ни интересни, ние изпитваме някакво ирационално чувство на вина.

Родителите ни не са сбъркали, като са ни научили, че за да постигнем успех трябва да бъдем упорити и всеотдайни, но има случаи, когато най-правилното решение е да се откажем. Независимо дали става въпрос за провален проект, за обречена връзка или за работа, която не си заслужава, отказване може да бъде добродетел. 

Оказва се, че някои от нас са наистина добри в това да знаят кога точно да се откажат от нещо, докато други имат нужда от много време, преди да решат, че имат нужда от промяна.

Добрата новина е, че разпознаването на точния момент за напускане на кораба е умение, което може бъде научено. Ако сте склонни да зацикляте върху неща, които очевидно не се получават, трябва да свикнете с идеята, че отказването не винаги е нещо негативно, а за целта имате нужда от практика.

За щастие, животът ни предоставя множество възможности за трениране на това умение. Ето няколко неща, които всички трябва да престанем да правим. 

1. Спрете да се съмнявате в себе си

Самочувствието е от изключително значение за постигането на успех.  От Hewlett-Packard проведоха интересно проучване, в което бе анализиран процеса на кандидатстване за повишение в компанията.

Оказва се, че жените във фирмата кандидатстват за повишение само когато отговарят на 100% от критериите за желаната от тях работа, докато мъжете били готови да поемат същата крачка, ако отговарят на 60% от критериите.  

Изследователите предполагат, че една от многото причини, заради които мъжете доминират в по-горните етажи на компанията, се крие във факта, че те са по склонни да пробват  късмета си в повече роли, отколкото жените.  

Понякога, самочувствието е най-важното нещо, от имате нужда, за да достигнете до следващото ниво. Номерът е да повярвате, че можете. Ако вие самите се съмнявате в себе си, няма как някои друг да ви има доверие.   

2. Престанете да отлагате 

Промяната е трудна. Самоусъвършенстването е трудно. Намирането на решение е трудно. Когато нещо е трудно, винаги е по-лесно да го оставите за някой друг ден. Проблемът е, че този ден така и не идва.

Когато си казвате, че ще направите нещо утре, вие просто си търсите извинение, което означава, че или не искате изобщо да се занимавате с него, или, че искате да получите резултатите, без да положите нужните усилия и труд, за да ги постигнете.   

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 21.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67036
0.598673
CNY
10
2.51489
3.97632
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23771
0.446885
RUB
100
2.76945
36.1083
USD
1
1.59192
0.628172