нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

6 съвета, които ще направят вашата сутрин по-продуктивна

Снимка: Shutterstock

В съвременния забързан свят хората се стремят да бъдат по-продуктивни и да използват времето си по-ефективно.

Когато говорим за продуктивност, не става въпрос за общоприетата представа за напрегната ситуация в работата, в която някой стои зад вас с хронометър и крещи „По-бързо, по-бързо!“, а за процеса, при който ние се приближаваме до нашите цели и помагаме на екипа ни и организацията, за която работим, да достигнат техните.

Да бъдеш продуктивен означава да работиш умно и ефикасно, за да можеш в края на деня да прекараш време с хората и нещата, които обичаш.  Това означава и да знаеш как да се бориш „крадците на внимание“ на модерния свят, най-известните от които са имейлите, текстовите съобщения и социалните мрежи.

Това са 6 лесни за изпълнение съвета, които ще ви помогнат да бъдете по-производителни сутрин и да ограничите времето, което отдавате на незначителни неща.

1. Създайте сутрешен ритуал

Ако трябва да се вслушате в само един съвет от изброените тук, нека да е този – създайте си навика да се събуждате 15 или 20 минути по-рано от обичайното. Повечето от нас всяка сутрин се изправят пред ден, изпълнен със срещи, крайни срокове и спешна работа. Перфектният момент да се справите с най-важните задачи е, когато всичко около вас е тихо и спокойно. Независимо дали използвате тези 20 минути за четене, планиране на деня, медитация, упражнения или пиене на кафе, тази малка инвестиция на време рано сутрин ще има положителен ефект за целия ден.

2. Бъдете точни

Точността е изключително важна в междуличностните отношения на хората, защото тя показва на първо място уважение към другия. Да идваш навреме за среща, или дори по-рано, винаги прави добро впечатление. Ако това означава, че ще ви се наложи да чакате някой друг, поне ще имате няколко допълнителни минути, които да посветите на друга задача или интерес.  

3. Създайте система

Трудно е да се фокусирате върху дадена задача, ако не сте сигурни защо сте се захванали с нея. В работата си на бизнес консултант карам моите клиенти да си зададат няколко въпроса, които им помагат да дефинират по-ясно работата си и да я свържат с по-големите си цели:

Какво искам да постигна?

Кога трябва да го завърша?

Какъв е планът ми за действие?

още от Техники за успех