Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

9 доказани техники за убеждаване

Снимка: Shutterstock

Представете си, че сте получили желаното повишение, инвестиция във вашата компания или просто, че сте успели да купите билети за  разпродадения концерт на вашата любима група.

Или с други думи, успели сте да убедите някого да направи точно това, което сте искали.

Естествено, в зависимост от вашата мотивация, на това може да се погледне като на страхотна лидерска тактика или като чиста проба манипулация. От вас зависи как ще използвате тези комуникационни методи. Както се казва, „Каквото си посееш, това ще пожънеш.“

През целия си живот, малко или повече, използваме техники за убеждаване. Историята започва още в нашето детство, когато за първи път опитваме да изпросим още един час за игра, вечер преди лягане. Или пък по време на тийнейджърските ни години, когато молим родителите си да ни пуснат на нашия най-добър приятел или приятелка.

Умеете ли да насочвате разговорите в посоката, в която искате? Знаете ли как да представите гледната си точка така, че всички да кимат с глава в съгласие? Излъчвате ли увереност, когато говорите?

Вашата убедителност зависи от отговора на тези въпроси. Ако той клони  по-скоро към „не“, може да използвате следните техники, за да обърнете ситуацията във ваша полза:  

1. Използвайте сегашно време

Нещата, които се случват в настоящето, задържат по-добре вниманието на хората, които седят и слушат вашите доводи. Когато говорите за миналото, особено в подробности, без значение колко е важно, предизвиквате апатично отношение и скука, която кара хората да не обръщат внимание на вашите думи.

Това, което касае човек в настоящия момент, от друга страна, кара всеки да изостри уши и да втренчи поглед в говорещия.

2. Бъдете кратки

Изреченията ви трябва да бъдат кратки, ясни и лесни за разбиране. Представете си, че използвате Twitter или друга комуникационна платформа с въведено ограничение на знаците, които може да използвате.  Всяко ваше изречение трябва да се състои от не по-повече от 9 думи.

3. Използвайте прилагателни, за да поставите акцент

Помните ли какво са ви казвали в училище? Прилагателните подчертават и подсилват.  Думи като "страхотен", "невероятен", "огромен", "красив", "велик", трябва да бъдат неизменна част от вашите изречения.

още от Техники за успех