нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Грешките на езика на тялото, които могат да ви навредят

Снимка: Shutterstock

Тялото ви има свой собствен език и нещата, които той казва за вас, не са винаги добри. Езикът на тялото ви е толкова неразделна част от вашата идентичност, че в по-голямата част от времето вие дори не се замисляте за него. Това неглижиране обаче може да нанесе сериозни вреди на вашата професионална кариера.

В TalentSmart направихме прочуване, в което участваха над 1 милион души, и установихме, че повече от 90% от хората, постигнали високи професионални резултати, могат да се похвалят със силно развита емоционална интелигентност. Тези хора осъзнават колко важна е ролята на невербалните знаци в комуникацията и знаят как да ипозлват езика на тялото си в своя полза.

Когато работите упорито и давате всичко от себе си, за да постигнете целите си, всяко нещо, което може да ви даде дори малко предимство пред останалите, представлява полезен инструмент, който да улесни пътя ви към успеха.

Избягвайте тези невербални гафове, ако не искате кариерата ви да пострада:

1. Преувеличените жестове и мимики се приемат като знак за това, че не казвате цялата истина или опитвате да прикриете нещо. Придържайте се към по-прости, ненатрапчиви и контролирани жестове, които показват увереност и лидерски качества, като например заставане с разперени ръце и открити длани. Този жест показва, че вие нямате какво да криете и сте готови да бъдете напълно искрени с вашия събеседник.

2. Кръстосаните ръце създават физическа преграда, която показва, че не сте отворени към предложенията, идващи от другите хора. Независимо дали се  усмихвате и участвате активно в разговора, вашият събеседник ще има чувството, че не сте особено заинтересовани от това, което той казва. Дори ако тази позиция просто ви кара да се чувствате комфортно, опитвайте да я избягвате, ако искате хората да ви приемат за открити и ангажирани с разговора.

3. Разминаването между вашите думи и изражение на лицето ви кара хората да чувстват, че нещо не е наред и да подозират, че се опитвате да ги измамите, дори и да не разбират защо и по какъв начин. Например, една нервна усмивка, докато отхвърляте делово предложение няма да ви помогне да получите това, което действително искате. Това просто ще накара другият човек да се чувства неудобно и да предположи, че сте намислили нещо.

4. Когато често обръщате гръб на другите и заемате позиция малко встрани от вашия събеседник, вие демонстрирате най-малкото липса на интерес и ангажираност по темата, ако не и недоверие и апатия към човека, който говори. Старайте се да бъдете с лице към вашия събеседник и да наклоните леко главата си встрани, докато го слушате. По този начин вие показвате, че говорещия разполага с пълното ви внимание.

5. Прегърбената стойка показва неуважение. Тя символизира отегчение и досада. Едва ли ще кажете на шефа си: „Не знам защо трябва да те слушам“, но ако стоите прегърбени срещу него, вашето тяло ще го направи вместо вас. Мозъкът ни е програмиран да свързва енергията и властта с размера на пространството, което хората заемат. Именно за това изправената стойка с леко дръпнати назад рамене се приема за силова стойка. Прегърбената стойка, от друга страна, заема по-малко място и следователно проектира по-малко енергия и сила.

6. Избягването на зрителен контакт се приема като признак, че имате нещо да криете, а това поражда съмнение у останалите. Когато избягвате да гледате хората в очите вие показвате липса на увереност и интерес, а това е нещо, което не можете да си позволите в една силно конкурентна бизнес среда. Поддържането на зрителен контакт, от друга страна, комуникира увереност, лидерство, сила и интелигентност. Макар че е възможно да бъдете ангажирани в разговора без да гледате събеседника си в очите, пълното пренебрегване на зрителният контакт може да има негативен ефект върху професионалните ви отношения.

още от Техники за успех