Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Грешка, фал, провал - бъдете честни пред себе си!

Снимка: Shutterstock

Няма съмнение, че някои наши провали могат да ни накарат да се чувстваме така, все едно е дошъл краят на света. Когато сте вложили много време, енергия и усилия в нещо, което в крайна сметка просто не се получава, няма как да не бъдете разочаровани и изнервени от създалата се ситуация.

В действителност обаче, не трябва да гледате на неуспеха като на пълно поражение. Провалът открива пред вас нови възможности, които могат да ви дадат опит и важни уроци, стига да подходите към тях по правилния начин.

И така, как може да спрете да мислите за нещата, които са се объркали и да продължите напред? Как може да се върнете на пътя към успеха?

Попитайте Пат Лафърти, президент на рекламната агенция McGarryBowen, който прекарва седем години в армията преди да влезе в света на бизнеса. В този седемгодишен период той научава няколко ключови метода за преодоляването на неуспехите, които днес прилага в кариерата си в рекламната индустрия. Ето и някои от тях:

1. Не потискайте емоциите си

Служителите се нуждаят от лидер, който не се страхува да показва емоциите си. Ако сте претърпели някакъв провал и сте ядосани, разочаровани и стресирани или пък изпитвате някаква друга емоция, изразете поне част от чувствата си. Има много случаи, в които трябва да гледате на нещата от позитивната страна и да подхождате с оптимизъм към ситуацията, но когато служители виждат ръководителя си  само усмихнат и позитивен, те може да останат с впечатлението, че той очаква същото от тях и че им създава стандарти на работа, които е невъзможно да бъдат следвани.  Лафърти казва, че когато се е научил да изразява емоциите си на работното място, ефективността му като лидер се е повишила драматично.

2. Признавйте грешките си възможно най-бързо

Никой не обича да признава грешките си. Когато се провалим по някакъв начин, веднага инстинктът ни за самосъхранение се включва и започва подсъзнателно да ни убеждава в нашата правота.

„В тези случаи първо опитвам да се уверя, че съм честен със себе си като сам си призная, че съм се провалил.“, казва Лафърти, като добавя, че след това създава среда, в която всички останали могат да признаят собствените си грешки и да се поучат от тях. Според него приемането на провалите помага на всички да спрат да мислят за тях и да продължат напред.

Лидерите не разполагат с лукса и времето да се самосъжаляват за допуснатите грешки и пропуснатите възможности. Всъщност, най-добрият начин да се отървете от тези негативни мисли е като започнете работа по амбициозна и трудна задача, веднага след като сте преживели някакъв провал. Това демонстрира увереност и ви дава нова възможност да блеснете.

3. Потърсете подкрепа от вашите колеги, партньори и близки

Докато се изкачвате по професионалната стълбица, вие започвате да поемате все повече и по-сериозни отговорности, а това означава, че рано или късно ще ви се наложи да се изправите пред сложна ситуация с изключително високи залози. Когато обаче нещата се объркат, единствения начин да се справите с този провал е като потърсите подкрепа от вашите партньори и колеги. Заедно може да се поучите от грешките и да излезете по-силни от кризата. В повечето случаи мотивацията, която идва от желанието ни да оправдаем очакванията на някой друг, е много по-силна от страха от последиците, които ще донесе евентуален провал.

..........................

Питър Иконъми, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com.

още по темата
още от Техники за успех
14
Четвъртък
Ноември