Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как да станем по-уверени и да вдъхнем самочувствие на хората около нас

Снимка: Shutterstock

Едно от най-важните неща, от които се нуждае всеки човек, за да постигне успех, е увереност. Също толкова ценна е способността да вдъхвате самочувствие у хората, които ви заобикалят, и да им помогнете да се превърнат в най-доброто си Аз.

За съжаление, в много случаи самите ние изпитваме проблеми в намирането на нужната увереност, за да повярваме в собствените си способности, камо ли да имаме способността да я вдъхнем в някой друг.

Професорът по психология от Стандфордския университет Алберт Бандура посвещава живота си на изучаването на самосъзнанието и самооценка на личността. За целта Бандура въвежда понятието „самоефективност“, с което той обозначава вярата на индивида в собствената му способност да постигне целите, които си е задал. В неакадемичните среди способността, която Бандура нарича самоефективност, е по-известна като увереност.

Разбира се, всички разбираме какво означава да бъдеш уверен. Проблемът не е в това. Въпросът е как да станем по-сигурни в собствените си възможности и да вдъхнем увереност у останалите, така че да разкрием собствения си потенциал, или този на хората около нас.

В работата си  често се срещам с хора, които търсят съвети как да излязат от професионална криза или как да се справят със сложен период в личния си живот. Забелязал съм, че в повечето случаи това не са хора, на които им липсват нужните умения или способности, за да се справят сами с тези препятствия, а хора, които наскоро са преживели някаква загуба, нанесла сериозен удар върху тяхното самочувствие( били са уволнени, не са получили желаното повишение, били са критикувани за своето представяне или са се разделили със своята половинка).

Един мой приятел, който наскоро премина през криза на самочувствието, ми напомни за едно изказване на звездата от НБА Стеф Къри, което го е вдъхновило.

„Винаги съм вярвал, че за да постигне на всеки човек са му нужни мотивация, отдаденост и стремеж. При мен обаче водещи бяха увереността и вярата.“, казва Къри.

Обърнете внимание на думите, които използва Къри. Мотивацията, отдадеността и стремежа са различни аспекти на себеусъвършенстването. Всички искаме да постигнем нещо. Ние се отдаваме на даден занаят, на научаването на конкретни неща и придобиването на определени умения. И не на последно място, ние се стремим да достигнем определено ниво(статус), докато правим това нещо. Въпросът, който обаче стои зад тези три думи е: „Вярваме ли наистина, че това е възможно?“.

С други думи, ако вземете за пример човек, който има нужните умения, таланти, навици и познания, за да бъде най-добрия в това, с което се занимава, единственото нещо, което може да го отклони от пътя към успеха, е липсата на увереност.

Така идваме и на въпроса: как можем да станем по-уверени и да вдъхнем самочувствие на хората около нас?

още от Техники за успех