Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Съвършенството е навик

674

Снимка: Shutterstock

Успехът при повечето хора, преследващи големи мечти и амбициозни цели, идва в резултат на изграждането на добри ежедневни навици.

Както е казал древногръцкия философ Аристотел: „Ние сме това, което правим непрекъснато. Следователно, съвършенството не е отделено действие, а навик.”

И така, кои са специфичните навици, допринасящи за различния житейски път, по който преминават хората, които преуспяват в живота, и на онези, които никога не постигат нещо наистина значимо?  Истината е, че броят на тези полезни навици е прекалено голям, за да бъде изброен в рамките на кратък текст, но може да се фокусирате върху тези шест навика, ако искате да постигнете максимално бърз и силен ефект:

1. Практикувайте позитивно мислене

Ако се вгледате по-задълбочено в обстоятелствата, белязали вашия живот, и всичко, с което разполагате, ще откриете, че положителните събития и моменти са повече от неприятните. Проблемът е в това, че ние сме склонни да поставяме по-голям акцент върху негативните събития, особено ако сме обкръжени от грешните хора, които могат да подсилят песимистичната ни представа за собствения ни живот.

За да се справите с този проблем, трябва да си създадете навика да отбелязвате положителните неща, които се случват във вашия живот, и да се обградите с хора, които ви носят положителни емоции и преживявания.

2. Слушайте повече, отколкото говорите

Под влиянието на социалните мрежи и новите технологии, които управляват нашия живот, ние проявяваме все по-малко интерес към развиването на слушателски умения и губим представа за предимството, те могат да ни дадат в бизнеса. Способността да слушате активно и да разбирате другите хора е от решаващо значение за разрешаването на проблеми, изграждането на стабилни взаимоотношения и взаимно доверие и за спечелването на сърцата и умовете на останалите.

3. Поемайте повече рискове

Хората, които посрещат с отворени ръце несигурността и смело поемат рискове, вместо да залагат винаги на сигурно, могат да постигнат два резултата - голям успех или пълен провал. Важно обаче е да разберете, че неуспехите не са нещо, от което трябва да се страхувате, а нещо, което трябва да използвате, за да придобиете нови познания и мъдрост. Мултимилиардерът и основател на Virgin Ричард Брансън насърчава и дори празнува неуспехите в своите компании. Той вярва, че ако човек не опитва нови неща и не се проваля никога няма да се расте.

4. Никога не спирайте да се учите

Искате ли да разберете каква е най-голямата разлика между успешните хора и останалите? Успешните хора се самоусъвършенстват като се излагат на нови неща всеки ден. Те не спират да се учат и да развиват уменията си. От друга страна, неуспешните хора спират да се интересуват от своето развитие в момента, в който егото им стане достатъчно голямо, че да ги накара да мислят, че вече знаят всичко. Когото спрете да предизвиквате себе си с интересни и трудни задачи и да експериментирате с нови идеи, бързо ще бъдете превзети от интелектуален и физически застой, който може да ви струва скъпо в дългосрочен план.

5. Обкръжете се с хора, които са по-умни от вас

Както казва милиардерът Уорън Бъфет: „Прекарвайте времето си с хора, които смятате за по-добри от вас. Това ще ви насочи в правилната посока.“

Иначе казано, той ни съветва да възприемем навиците на хората от нашето обкръжение, демонстриращи качества и черти, които могат да ни направят по-добри лидери, служители, инвеститори или просто по-добри човешки същества.

 6. Не губете от поглед целта си

Успешните хора не си позволяват да бъдат разсейвани от „следващото голямо нещо“ и да променят своята гледна точка въз основа на мимолетни емоционални реакции ли на мнението на останалите. Те знаят каква е истинската им житейска мисия и са безкомпромисни в преследването на совите цели. Това им позволява да организират краткосрочните и дългосрочните си задължения в съответствие с крайната си цел, без да си губят времето с ненужни действия.

Процесът на изграждането на тези навици е подобен на този, през който преминавате, когато се учите да карате колело. След като паднете няколко пъти от седалката, ще дойде момент, в който ще свикнете с управлението и карането на велосипед ще се превърне ваша втора природа. Единственото нещо, което ви остава, е да повярвате в себе си и да започнете работа по прилагането на тези навици във вашето ежедневие.

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

още по темата
още от Техники за успех
20
Петък
Септември