нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Когато амбицията започва да пречи

Снимка: Shutterstock

Хората, които непрекъснато се стараят да правят повече, отколкото се очаква от тях, обикновено са тези, които са най-мотивирани и амбициозни. Те са ангажирани със своята работа и получават удовлетворение от идеята, че допринасят за успеха на бизнеса и за позитивната атмосфера на работното място.

В това поведение няма нищо лошо и то трябва да бъде насърчавано, но ако не намерим равновесие в нашия живот и не отделим нужното време за почивка и презареждане, последиците за нас и за хората около нас може да бъдат доста негативни. Истината е, че прекомерната амбиция може да се превърне в пречка по пътя към успеха.

Как обаче можем да разберем дали сме прекалено амбициозни? Това са три признака, които показват, че вашата екстремна мотивация е започнала да поставя под риск вашето здраве и благосъстояние, както физически, така и психически.

1. Не ви остава време да се отпуснете

Много от нас мислят, че могат да вмъкнат безброй задачи в натоварения си работен график и в личния си живот, и че дори ще им остане свободно време. В резултат на това понякога отхапваме по-голям залък, отколкото можем да преглътнем.

Ако често имате чувството, че сте затрупани от работа, то има голяма вероятност вашата силна мотивация да ви води по пътя към живот на постоянен стрес и напрежение. Освен това, когато поставяте работата и вашите професионални цели на първо място, може лесно да попаднете в капана на отлагане на вашата ваканция и времето извън офиса, които ви позволяват да си починете и да презаредите.

още от Техники за успех