нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Повишение или нова работа?

Снимка: Shutterstock

Всеки ден в продължение на повече от година давате всичко от себе си на работното място. Не обещавате неща, които не можете да изпълните, и постигате повече, отколкото се иска от вас, във всеки проект, по който сте работили. Имате добри отношения с вашия екип и не сте чували нищо друго освен комплименти и похвали от вашия шеф. Въпреки всичко това, шефът ви не е споменавал нищо за повишение. Не разбирате защо, но се страхувате и да попитате, което ви кара да насочите вниманието си към търсенето на работа на друго място.

След като най-накрая успявате да откриете работа, която отговаря на вашите изисквания и представи, подавате вашата автобиография и започвате чакате покана за интервю. Един ден тази покана най-накрая идва и вие започвате да се подготвяте за срещата с потенциалния ви нов работодател. По време на интервюто за работа оставате страхотно впечатление у мениджъра, отговарящ за наемането на нови служители, и получавате предложение за работа, което включва по-висока и заплата и по-висшестояща позиция от тези, които имате в настоящата си работа.

Доволни от предложените условия, вие решавате да се срещнете с вашия шеф и да му дадете предизвестие за напускане на работа. Преди обаче още да сте си отворили устата, той ви казва, че компанията е впечатлена от вашето представяне и че ръководството е взело решението да ви повиши.

Какво бихте направили в този момент?

Трудно е да избирате между две страхотни възможности. Ако искате да вземете решение, което ще е най-добро за вас в дългосрочен план, отговорете на тези 4 въпроса:

1. Къде ще бъда по-ангажиран и заинтересован с работата?

Ако сте ангажирани с настоящата си работа и смятате, че това няма да се промени, след като получите повишение, имате наистина сериозна причина да останете. От друга страна, ако мразите работата си и не сте особено ентусиазиран от новите отговорности, които ще получите след повишението, то тогава не си заслужава да останете на това място.

Предимствата на по-високото заплащане и по-авторитетната позиция ще се изчерпат бързо, след като осъзнаете, че тази работа просто не е за вас. Това, което никога не омръзва, е работата, която ви вдъхновява и поддържа интереса ви. Всеки човек се интересува от различни неща – докато някои намират мотивация в решаването на сложни проблеми, други искат възможността да се изразяват по креативен начин.

В крайна сметка, трябва да се запитате къде ще се чувствате по-доволен. Коя работа ще ви кара всяка сутрин да ставате от леглото със усмивка? Това е мястото, където трябва да работите.

2. Коя работа ще ми даде повече възможности да постигна нещо наистина значимо?

Кариерата ви представлява един дълъг маратон, а не спринт. Трябва да прецените както възможностите, които ще се открият пред вас на новата позиция в настоящата ви работа, така и тези, които ще имате на другото работно място. Коя от двете компании ще ви осигури по-добри дългосрочни перспективи за постигане на смислени и значими резултати? Когато вашата работа оставя видима следа върху компанията и живота на вашите клиенти, то вие спокойно може да кажете, че правите нещо, което има смисъл. Това не само че ще ви превърне в търсен професионалист, но и ще ви помогне да запазите вашата мотивация за работа и да бъдете по-щастливи в дългосрочен план.

още от Техники за успех