Затвори

Спрете да казвате „да", когато всъщност искате да кажете „не"

Снимка: Shutterstock

Повечето хора не обичат да казват „не“, защото се страхуват, че може да разочароват другите и да предадат тяхното доверие. Способността да казвате „не“ в точните моменти обаче е едно от най-важните умения, които може да придобиете във вашия живот. Правилната употреба на думата „не“ може да ви помогне да изградите по-добри и искрени взаимоотношения с останалите и да ви освободи време, което да използвате за наистина важните за вас неща.

Това са пет съвета, които ще ви помогнат да се научите да казвате „не“,

1. Приемете, че не можете да направите всичко, което се иска от вас

Когато опитвате да казвате „да“ на всеки и на всичко, не ви остава време и енергия да се справите качествено с вече поетите от вас ангажименти. Започнете с подбирането на нещата, на които наистина искате да кажете „да“, на тези, които са от значение за важните хора във вашия живот, които съответстват на вашите ценности и които ви харесват и радват. Спрете да поемате ангажименти, които не отговарят на тези критерии.

2. Определете личните си граници

Ваша задача е да поставите граници, които определят емоционалното и психическото разстояние между вас и останалите. Мислете за тях като за пазачи, които защитават личното ви пространство, и бъдете максимално ясни в това, до къде се простират те.

Поставянето на граници, особено пред хора, които са важни за вас, може да бъде много трудно и в началото да ви накара да чувствате вина и срам, но не трябва да забравяте, че когато се грижите за себе си, вие гарантирате, че ще имате нужната енергия и сила, за да помогнете на другите, когато те имат нужда.

Етикети
Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Samsung Flip позволява лесно споделяне, известяване, придвижване и дори търсене, а освен това дава възможност множество потребители да създават съдържание в едно и също време.

Димитър Димитров е основател на бизнеса и търговската марка Secdoor. Автор на редица високоефективни технически изобретения и полезни модели в областта на индустрията, получили международни патенти и сериозно световно признание. Мениджър с 25-годишен управленски опит.

Изискан и просторен - лоби барът на хотела

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Pixabay

Валутен калкулатор

Валутен курс за 23.05.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 23.05.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68635
0.592997
CNY
10
2.61485
3.82431
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.22372
0.449697
RUB
100
2.7065
36.9481
USD
1
1.67051
0.59862