нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Спрете да казвате „да", когато всъщност искате да кажете „не"

Снимка: Shutterstock

Повечето хора не обичат да казват „не“, защото се страхуват, че може да разочароват другите и да предадат тяхното доверие. Способността да казвате „не“ в точните моменти обаче е едно от най-важните умения, които може да придобиете във вашия живот. Правилната употреба на думата „не“ може да ви помогне да изградите по-добри и искрени взаимоотношения с останалите и да ви освободи време, което да използвате за наистина важните за вас неща.

Това са пет съвета, които ще ви помогнат да се научите да казвате „не“,

1. Приемете, че не можете да направите всичко, което се иска от вас

Когато опитвате да казвате „да“ на всеки и на всичко, не ви остава време и енергия да се справите качествено с вече поетите от вас ангажименти. Започнете с подбирането на нещата, на които наистина искате да кажете „да“, на тези, които са от значение за важните хора във вашия живот, които съответстват на вашите ценности и които ви харесват и радват. Спрете да поемате ангажименти, които не отговарят на тези критерии.

2. Определете личните си граници

Ваша задача е да поставите граници, които определят емоционалното и психическото разстояние между вас и останалите. Мислете за тях като за пазачи, които защитават личното ви пространство, и бъдете максимално ясни в това, до къде се простират те.

Поставянето на граници, особено пред хора, които са важни за вас, може да бъде много трудно и в началото да ви накара да чувствате вина и срам, но не трябва да забравяте, че когато се грижите за себе си, вие гарантирате, че ще имате нужната енергия и сила, за да помогнете на другите, когато те имат нужда.

още от Техники за успех