нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

В капана на отговорността

Снимка: Shutterstock

Да бъдеш отговорен е добра черта, нали? Това означава, че спазвате обещанията си и че хората могат да разчитат на вас. Въпреки това, поемането на прекалено много отговорности наведнъж може да бъде изключително вредно за вашата кариера, тъй като това означава, че трябва да разделяте вниманието и енергията си в няколко различни посоки, което от своя страна може да ви попречи да обърнете нужното внимание на наистина важните неща.

„Що се отнася до съвременното работно място, повечето шефове с удоволствие биха се възползвали от възможността да ви натоварят с колкото се може повече задачи и да очакват от вас да работите усърдно по-всяка една от тях. Поемането на много отговорности е знак за инициативност, а в бизнеса на това се гледа по-положителен начин. В тези моменти може да бъде значително по-лесно да кажете „да“, отколкото да откажете предложението. Поемането на отговорности ни кара да се чувстваме важни.“, казва Дори Кларк, автор на книгата „Entrepreneurial You: Monetize Your Expertise, Create Multiple Income Streams, and Thrive.“

Именно поради тези причини е толкова лесно да попаднете в „капана на отговорността“, който ви поставя в незавидната ситуация, при която трябва или да изпълните поетите ангажименти я за сметка на вашето психическо и физическо здрав, или да разочаровате хората, на които сте дали обещание.

Ограничаването на професионалните отговорности от друга страна има няколко предимства, които могат да ви направят по-ефективни и продуктивни във вашето ежедневие. Ето и част от тях:

1. Ще имате по-добра концентрация

„Ежедневието на много от нас е пълна лудница, защото ние не отделяме време, за да анализираме как прекарваме времето си. Това може да бъде изключително важно, тъй като то ще ви позволи да видите къде инвестирате най-голямата част от вашата енергия и кои дейности ви носят най-голяма възвращаемост за времето, което инвестирате в тях.“, казва Кларк.

Кларк е фен на управлението на времето и наскоро е направила експеримент, в който на всеки 30 минути е отделяла време, за да анализира нещата, които е правила.

„Добре е да бъдете честни със себе си. Много хора избягват да правят разчет на своето време, защото това им изглежда скучно и обременяващо, но истината е, че не можете да вземете най-добрите решения за себе си, ако не разполагате с данни, с които да ги подкрепите.“, казва тя.

Когато идентифицирате дейностите, за които отделяте най-много време, оценете доколко те помагат за постигането на вашите цели и приоритети.

„Обективно погледнато, няма правилен или грешен начин, по който да прекарвате времето си. Има обаче правилен и грешен начин що се отнася до целите, които искате да постигнете. Ако казвате например, че искате да привлечете повече клиенти през годината, а не отделяте никакво време за срещи и разговори с потенциални клиенти, то тогава вашите действия не отговарят на целите ви.“, казва Кларк.

Ако има разминаване между начина, по който прекарвате времето си, и вашите приоритети, разберете каква е причината и коригирайте графика си.

Когато шефът ви възложи задачи, които смятате, че не водят до продуктивна употреба на вашето време, проведете разговор с него, като му обясните кои действия според вас трябва да получат най-голямата част от вашето внимание и енергия.

още от Техники за успех