Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Американски и азиатски компании в битка за надмощие в изкуствения интелект

125

Shutterstock

Компании от Япония, Южна Корея и САЩ са лидери по брой заявления за патенти, включващи изкуствен интелект, съобщи днес Световната организация за интелектуална собственост, цитирана от световните агенции.

Организацията, която е част от системата на ООН, за първи път публикува доклад, очертаващ тенденциите в изкуствения интелект. Очаква се през идните години тази област да отбележи растеж, макар да заема малка част от патентните заявления, подавани всяка година.

Доминиращата технология в сферата на изкуствения интелект, посочена в патентите, е обучението на машините, отбелязва Асошиейтед прес.

Докладът предлага малко анализи, включително за "огромния въпрос" дали изкуственият интелект ще замести или измести човешкия труд.

Най-много патенти за изкуствен интелект имат IBM и Microsoft, следвани от Toshiba, Samsung и NEC, предаде БТА.Докладът обхваща период до 2016 година - последната година, за която има налични данни заради 18-месечния период, който трябва да измине преди оповестяването на заявления с конфиденциален характер.

Според анализа на организацията, от 2013 г. са подадени толкова патентни заявления за изкуствен интелект, колкото за половината век от създаването на понятието през 50-те години, отбелязва Ройтерс.

Най-популярната патентована технология е за "компютърно зрение", използвано в самоуправляващите се коли и споменавано в 49 процента от всички патенти, свързани с изкуствен интелект.

Технологията следва науката, установяват експертите. Бумът на технологичните заявления през 2013 г. идва 10 години след подобен подем в научните публикации.

още от Технологии
26
Понеделник
Август