Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Аризона съди Google за събиране на потребителски данни

Getty Images

Властите в американския щат Аризона са повдигнали обвинение на Google за получаване на данни за местоположението на потребители, включително при изключена локация на устройствата им, съобщи „Асошиейтид Прес“.

В обвинението се посочва, че технологичната корпорация нарушава Закона за измами на потребителите в Аризона и се опитва да извлече печалби от проследяването. „Всяка компания има отговорността да бъде честна с потребителите си. Не можеш да ги мамиш, не можеш да правиш погрешно представяне“, пише главният прокурор на щата, Марк Бърнович.

От компанията смятат, че услугите им не са правилно характеризирани. „Винаги сме внедрявали инструменти за сигурност в продуктите си и сме предоставяли контрол за локационните данни“ коментира в имейл Хосе Кастанйеда, говорител на Google.

През 2018 г. стана ясно, че дори при спиране на функцията за проследяване, технологичният гигант автоматично продължава да събира данни, които предоставя на рекламодателите си, с цел по-добро таргетиране на аудиторията. Същото важи и за информацията за търсенията, която се съхранява в акаунтите на потребителите в Google.

 

още от Технологии