нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Без китайски компании, изграждането на 5G ще струва на Европа с 62 млрд. долара повече

Shutterstock

Забрана да се купува телекомуникационно оборудване от китайски компании ще увеличи с около 55 млрд. евро (62 млрд. долара) разходите за 5G мрежи в Европа и ще забави внедряването на технологията с около 18 месеца. Това сочи анализ на лобистката група за телекомуникационния сектор GSMA, цитиран от Ройтерс.

Групата, която представлява интересите на 750 мобилни оператора, и по-рано е изразявала опасения за последиците, до които може да доведе пълна забрана срещу китайската Huawei, чиито продукти широко се използват и купуват от европейските оператори.

Оценката за 55 млрд. евро отразява общите допълнителни разходи, които биха възникнали от пълна забрана за покупки на оборудване от Huawei и ZTE за изграждане на 5G мрежите в Европа.

Половината от тези допълнителни разходи ще се дължат на факта, че европейските оператори ще бъдат засегнати от по-високи инвестиционни разходи заради значителното намаляване на конкуренцията на пазара за мобилно оборудване, се посочва в доклада.

Освен това операторите ще трябва да заместят вече съществуващата инфраструктура, преди да въведат 5G надграждане, отбелязва GSMA.

Тези две китайски компании имат комбиниран пазарен дял от над 40 процента в ЕС.

Съгласно доклада евентуална забрана освен това би отложила с 18 месеца въвеждането на мрежите от ново поколение, които ще се използват в редица области от самоуправляващи се коли до здравеопазване и логистика.

Подобно отлагане ще увеличи разликата в разпространението на 5G между ЕС и САЩ с над 15 процентни пункта до 2025 година, прогнозира докладът.

Възможното забавяне ще наложи да бъдат изменени доставките от други производители на оборудване като Ericsson, Nokia и Samsung при внезапен скок в търсенето.

още по темата
още от Технологии