нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

И Южна Корея обвини Google в злоупотреба с пазарно положение

Shutterstock

След ЕС и САЩ, сега и Южна Корея обвини Google в злоупотреба с господстващо пазарно положение. Ръководителят на корейския антипомонополен регулатор Джо Сунг обяви, че Google е ограничавал конкуренцията и добави, че ведомството му ще предостави детайли по тяхното разследване до края на годината, предаде Ройтерс.

Разследването на корейската Комисия за почтена търговия е по обвинения, че Google ограничава свои конкуренти на пазарите за мобилни приложения и операционни системи. Според обвиненията Google е блокирал местният производител на смартфони Samsung да използва други операционни системи, както е принудил разработчици да публикуват техните игри единствено в неговата платформа за приложения на Android. Освен това комисията ще разследва намерение на Google да таксува с 30% приходите от всички покупки, извършени в мобилните приложения.

Едно от тези разследвания ще бъде изпратено до надзираващия комитет до края на годината, добави Сунг, без да уточни кое точно. Този комитет ще вземе решение дали законът е бил нарушен, както и дали да глоби компанията, да предложи последващи мерки или да стартира дело.

Към момента няма коментар от Google.

В Южна Корея приходите на Google от мобилни приложения се оценяват на 5,3 млрд. долара за 2019 г.

още от Технологии