Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Индия забрани над 50 китайски приложения, включително TikTok

Shutterstock

Властите в Индия забраниха използването на над 50 китайски приложения, включително популярните по цял свят Clash of Kings, Tik Tok и WeChat, предаде „Би Би Си“.

Всички те бяха заклеймени като „вредни за суверенитета и целостта на Индия, нейните отбрана, държавна сигурност и обществен ред“. Според експерти обаче този ход е изцяло политически, предвид нарастващото напрежение между двете държави, след като по-рано този месец 20 индийски войници загинаха в сблъсък с китайски военни в спорен граничен район. Оттогава призивите за бойкот на Китай нарастват.

От засегнатите технологични корпорации преговарят с правителството, а Пекин вече помоли за преразглеждане на решението, както и за спазване на законните права на международните фирми.

От местното Министерство на информационните технологии съобщиха, че забраната е наложена в резултат на „множество оплаквания от различни източници“, че приложенията са „откраднали и тайно предавали информацията на потребителите по неразрешен начин“.

Голяма част от включените в списъка програми са обвинявани за проблеми със защитата на данните, а в САЩ сенатори дори призоваха за разследване на TikTok. За платформата за кратки видеа Индия е най-големият чуждестранен пазар, на който разполага с приблизително 120 млн. потребители.

още от Технологии