Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Илон Мъск на път към следващата невъзможна мечта - ще свърже човешкия мозък с изкуствен интелект

Снимка: Guliver/ Getty Images

Компанията NeuraLink, създадена от милиардера предприемач Илон Мъск, за да изследва начини да свърже човешкия мозък с компютърен интерфейс, е подала документи до американските регулатори да започне изпитания на устрийството си върху хора. 

Системата вече е била тествана върху маймуна, която е успяла да контролира компютър с мозъка си, според Мъск. Компанията посочва, че иска да се фокусира върху пациенти с тежки неврологични заболявания. Като крайна цел обаче Мъск си представя бъдеще на "суперчовешкото познание", предава Би Би Си. 

Устройството, което фирмата разработва, има за цел да свърже човешкия мозък с изкуствен интелект. То се състои от малка сонда, съдържаща над 3000 електрода, свързани с гъвкави нишки - по-тънки от човешка коса - които след това могат да наблюдават активността на 1000 неврона. 

Предимството на тази система, според фирмата, е, че тя ще бъде в състояние да се насочи към много специфични области на мозъка, които биха я направили хирургически по-безопасна. Тя също така би могла да анализира записи, като използва машинно обучение, което след това ще определи какъв тип стимулация да се даде на пациента.

NeuraLink не обяснява как системата превежда мозъчната дейност на човека или как устройството може да стимулира мозъчни клетки.

"Не е като ние изведнъж да имаме тази невероятна невронна дантела и (тя) ще покори човешките мозъци", коментира Мъск по време на презентация на разработката. "Това ще отнеме дълго време", е продължил той. Но, по думите му, за тези, които я изберат в бъдеще, системата в крайна сметка ще им позволи "симбиоза с изкуствения интелект". 

Илон Мъск по-рано беше отбелязал опасността от изкуствения интелект за човечеството и предупреди, че той може дори да го унищожи. 

Сързването на мозъка с интерфейс може да създаде ново равнище на "свръхинтелект" в човешкия мозък, е казал Мъск - нещо, което хората вече имат чрез своите телефони. 

Мъск търси да назначи още учени в компанията си NeuraLink, която към момента има около 100 служители. 

"Технологията, описана от NeuraLink е вълнуваща, защото тя е значително по-малко инвазивна от по-ранната работа в това поле", коментира A.I. експерт на НАСА, цитиран от Би Би Си, присъствал на събитието на компанията, по време на което Мъск е представил концепцията и целите ѝ. 

"Плановете, които те описват, ще изискват много години работа за справяне с технически и етични предизвикателства, но технологията може да бъде голяма стъпка в работата за облекчаване на някои сериозни медицински състояния като епилепсия и паркинсон", смята той.

NeuraLink не е единствената фирма, която изгражда интерфейси за свързване с естествената човешка неврология. Kernel, която е създадена от предприемача Браян Джонсън, опитва подобни неща с цел "радикално да подобри и разшири човешкото познание". 

Това е поредното смело начинание на Мъск, отвъд границите на познатото. Неговата Space X изследва мисии на Марс, докато The Boring Company работи да изгради тунели под Лос Анджелис с проекта си Hyperloop, който си поставя задача да преосмисли градското пътуване. 

 

още от Технологии
12
Четвъртък
Декември