нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Netflix отива на съд заради нов хитов сериал

Кадър: YouTube/Netflix

Южнокорейският доставчик на интернет SK Broadband заведе дело срещу Netflix за покриване на разходите по завишен трафик. Неочакваното му нарастване е в резултат на гледаемостта на нов сериал – “Squid Game”.

Драмата на корейски език набира бърза популярност и е на път да се превърне в най-голямото шоу в историята на стрийминг платформата, пише Fox Business.

Делото идва след като съд в Сеул постанови, че Netflix трябва „разумно“ да предложи нещо на интернет доставчика. Междувременно и няколко корейски политици говориха против разпространителите на съдържание, които не компенсират финансово интернет доставчиците в моментите, в които има бум на трафика.

Netflix обяви, че ще разгледа претенциите на компанията, ще отвори дискусия и ще работи за намиране на начин да се избегнат трудностите за потребителите на SK Broadband. От доставчика обявиха, че Netflix и YouTube – единственият сайт, който генерира повече трафик от стрийминг платформата, не си плащат такси за използване на мрежата, докато Amazon, Apple и Facebook го правят.

Към миналия септември трафикът на данни на Netflix, преминал през SK, е приблизително 1.2 трлн. обработени бита в секунда – скок с 24 пъти спрямо май 2018 г., отчасти поради успеха на “Squid Game”.

SK оценява разходите, направени от Netflix, на около 22.9 млн. долара само през 2020 година.

Миналата година от стрийминг гиганта обявиха в свое дело срещу доставчика, че възникналите от SK разходи са част от договорното им задължение към клиентите и поради това не трябва да се плащат от Netflix.

още от Технологии