Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Северното сияние като симфония - технологиите в съюз с изкуството създадоха невъзможното (видео)

264

Снимка: KJETIL SKOGLI, the Aurora chaser

Да уловиш и пресъздадеш звука на светлината е голяма, романтична човешка мечта. Huawei решава да я превърне в реалност с излизането на пазара на новия си флагман Mate 20 Pro като демонстрира високото ниво на изкуствения интелект в своите устройства – да улови и пресъздаде звука на светлината. Така се ражда проектът „Sound of Light”, съчетаващ технологии и изкуство, за да покаже едно от най-удивителните природни явления – Северното сияние – под формата на прекрасна симфония.

„Sound of Light” е проект, по който работят съвместно няколко артисти в продължение на няколко месеца, и който тества границите на това до каква степен хората могат да „научат“ изкуствения интелект да разпознава изображения и да създавa мелодии въз основа на тях. Целта пред участниците в проекта е да филмират Северното сияние, след което да научат специалната система с изкуствен интелект, поддържана от Huawei Mate 20 Pro, да разпознава ключовите визуални елементи от записа и да ги превръща в музикални композиции. След това тези композиции се използват за създаването на цяла симфония за оркестър с помощта на Huawei Mate 20 Pro. Предизвикателството пред творческия екип е да създаде неповторимо мултисензорно изживяване, което да демонстрира иновациите в сферата на изкуствения интелект чрез невижданият и нечуван досега език на Северното сияние.

От филмирането в Норвегия до концертът във Виена

В необятните поля под нощното небе на норвежкия град Тромсьо професионалният фотограф Кйегил Скогли използва таланта си, за да филмира Северното сияние. След като приключва, записът се изпраща в специална лаборатория, където композиторът Марк Сейфриц, лауреат на множество музикални награди, използва специално създадена за целта система с изкуствен интелект, поддържана от Huawei Mate 20 Pro, за да композира музика, базирана на фотографските творби на Скогли.

След като музикалните елементи са композирани те биват изпратени на Джеймс Шиърман, един от най-талантливите диригенти и композитори в света, който ги аранжира в симфонията „Sound of Light”, изпълнена от симфоничен оркестър в световноизвестната зала „Брамс Хол“ във Виена. Основна движеща сила на целия творчески процес е изкуственият интелект на Huawei Mate 20 Pro, който предизвиква човешките граници на очакванията за възможностите на мобилните технологии.

“Моята цел, когато започнах да работя по „Sound of Light”, бе да създам композиция, която да звучи така, сякаш Северното сияние и изкуственият интелект ни говорят чрез музиката“, сподели Джеймс Шиърман.

За реализирането на „Sound of Light” е необходимо много мощно устройство и Huawei Mate 20 Pro се оказва перфектният избор. По време на творческия процес се използват много от технологичните постижения в този флагман за поддържането на специалната AI система.

Като начало, екипът от софтуерни инженери трябвало да създаде уникална AI платформа, която да да бъде настроена да разпознава и анализира различните характеристики на светлината. След това изкуственият интелект е „научен“ да свързва музикални елементи със заснети клипове на Северното сияние.

“Въвеждането на изкуствения интелект в моята музика разшири неимоверно творческите ми хоризонти", признава с възхищение композиторът Марк Сейфриц. "В момента мога да въведа в AI системата видео на Северното сияние, а тя да анализира компоненти като цвят, размер, светлина и скорост, след което генерира няколко музикални варианта на това, което е „видяла“. След като AI системата разпознае определени светлосенки, тя модулира звука по начин, отразяващ интензитета на композицията. След това аз от своя страна мога да въведа тези елементи в симфонията“, споделя той.

Ролята на Huawei Mate 20 Pro в проекта „Sound of Light”

За генерирането на музикалните компоненти, използвани в симфонията, доскоро щяха да са нужни множество мощни компютри, които да извършват необходимите изчисления. С помощта на специално изградената за целта AI система обаче инженерният екип успява да превърне Mate 20 Pro в суперкомпютър от ново поколение. По време на живото изпълнение преобразуваните данни се подават към електронни музикални инструмени, отново през Mate 20 Pro, които добавят специален акцент в композицията.

„Изкуственият интелект от много време е водещ приоритет за научноизследователския екип на Huawei. Както всички революционни за времето си технологии преди него, той ни позволява да разширяваме своите хоризонти и да постигаме неща, които съвсем доскоро сме смятали за невъзможни. Тази идея е олицетворена по прекрасен начин чрез проекта „Sound of Light” сподели Янмин Уанг, президент на Huawei Consumer Business Group за района на Централна и Източна Европа и Скандинавия.

Събитието във Виена – музика, изкуствен интелект и Северното сияние

Отговорът на въпроса „Как звучи Северното сияние?“ бе даден от аудиовизиалната AI програма на Huawei на 28 ноември в световноизвестната концертна зала „Брамс Хол“ във Виена. Пред повече от 300 души публика звукът на Северното сияние бе пресъздаден по невероятен начин от симфоничния оркестър на „Synchron Stage” под ръководството на диригента Джеймс Шиърман.

Събитието, на което водещ бе Ина Забицер, приветства представители на медиите и още много специални гости, които се насладиха на елегантното събитие, организирано от Huawei. Вечерната програма включваше прожекция на специален филм, озаглавен „Генезис“, показващ пътуването на сиянието от небето до сцената, като кулминацията на вечерта бе симфонията „Sound of Light”.

Имате привилегията да бъдете сред зрителите и слушателите на този невероятен концерт, който следва във видеото

още от Технологии
26
Петък
Април