Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Туитър акаунтите на Джеф Безос, Илон Мъск, Apple и други бяха хакнати

Снимка: Guliver / Getty images

Туитър акаунтите на известни политици, предприемачи и компании със стотици милиони последователи бяха хакнати в безпрецедентна атака срещу микроблокинг платформата. Хакерите са получили достъп за публикуване от името на бившия американски президент Барак Обама, изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск, корпоративния акаунт на Apple, мултимилиардера Бил Гейтс, рап изпълнителя Кание Уест, основателят на Amazon Джеф Безос, бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и много други.

От Туитър признаха, че по време на атаката е била използвана вътрешнослужебната система, което означава, че вероятно служител на компанията е замесен в операцията или че хакерите са се сдобили с такъв достъп.

По време на хакването в продължение на повече от 2 часа от официалните акаунти е била публикувана информация от хакерите. В съобщението, идентично за почти всички хакнати акаунти, се казва, че в подкрепа на развитието на криптовалутата биткойн всеки, който изпрати някаква сума от електронната валута на даден биткойн портфейл ще получи сумата си обратно удвоена. Почти всички съобщения са водели към един и същ биткойн портфейл. Проверка показва, че докато измамата е траела потребителите, които са повярвали на съобщението, са прехвърлили в него 12,3 биткойна, което се равнява на около 113 000 долара. Биткойн портфейлите са анонимни и много трудно може да се определи кой е техният собственик.

Първото подобно съобщение е излязло на акаунта на Илон Мъск в 4:17 северноамериканско източно време, тоест в 23:17 българско време. В момента Туитър вече възстанови нормалната си работа, като обяви, че води разследване за инцидента.

 

 

още по темата
още от Технологии