Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

5 типа служители, които трябва да уволните възможно най-бързо

Снимка: Shutterstock

Почти всеки един от нас в даден момент от живота си е бил част от токсичен екип или от организация, в която не може да разчиташ на никого.

Подобряването на такова работно място трябва да бъде отговорност на всеки работник, а не да зависи само от хората в отдел „Човешки ресурси.“

И така, какво може да направи един добронамерен служител, лоялен към компанията, в която работи, когато стане жертва на токсичното поведение на част от неговите колеги?

Може да звучи контраинтуитивно, но най-доброто нещо, което може да се направите в случая, е да се борите с поведението на тези работници, като споделите оплакванията си с хора, които имат проблеми със същите тези служители.  

Колкото повече хора се присъединят в каузата срещу непристойното поведение, което нарушава работния процес, толкова по-голям е шанса токсичните колеги да променят своето отношение към останалите или да бъдат освободени от работа.

Кой трябва да бъде уволнен?

Бъдете готови да напуснете при първа възможност, ако работното ви място започне да наподобява военна зона. До този момент обикновено се стига, след като компанията ви не успява да се справи със следните токсични служители:

1. Мениджър, който действа като диктатор.

Да, мениджърите са служители като всички останали, а тези от тях, които проявяват диктаторски наклонности, трябва незабавно да бъдат вкарани в релси от техните шефове. Мениджърите, които действат като диктатори, създават култура на недоверие, в която споделянето на информация и тясното сътрудничество може да ви костват работата. Тези условия карат служителите да работят ден за ден, защото не знаят какво ги очаква следващата сутрин, когато отидат на работа.

Диктатурата насърчава поведение, при което всеки действа сам за себе си. Все пак, на кого може да се доверите? В едно непредвидимо и нестабилно работно пространство, споделянето с вашите колеги може да бъде изключително рисковано, защото те могат да се окажат съюзници на шефа ви и ваши врагове.  Назначаването на подобен човек на управленски пост е корпоративно самоубийство.

Ако сте попаднали в подобна ситуация, започнете да актуализирате вашата автобиография.

още от Управление