нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

6 стъпки за щастливо работно място

Снимка: Shutterstock

Всички искаме служителите ни да бъдат щастливи на работното място. Но и знаем, има дни, когато нищо не върви по план и всичко, което може да се обърка, се обърква. Работата на лидера е да подкрепя, вдъхновява и мотивира служителите си в тежките дни и седмици, а по-някога и в по-продължителни периоди на трудности.

Това, което правим като лидер в тези моменти е от ключово значение за успеха на нашия екип, а и на компанията като цяло. Ето няколко стъпки, които може да предприемете, за да си гарантирате, че вашите служители ще са щастливи и удовлетворени на работното място, независимо от обстоятелствата:

1. Слушайте

Има много ръководители, които обичат да чуват гласа си и не спират да говорят. За съжаление, те са много повече от онези, които предпочитат да слушат и да се учат. Позволете на хората да се изразяват – дайте им времето и вниманието, от което се нуждаят, за да разкажат за нещата, които ги тормозят, и за онези, които ги карат да бъдат щастливи. Най-добрият начин да мотивирате служителите си е като ги накарате да се чувстват чути и разбрани.

2. Давайте комплименти

Добрите резултати и значимите постижения задължително трябва да бъдат отбелязвани. За съжаление, много ръководители приемат за даденост страхотното представяне на своя екип и не отделят много време, за да хвалят служителите си за добре свършената работа. Вместо това, бъдете щедри с комплиментите – нека вашите служители знаят, че цените времето и усилията, които те влагат в работата, и че техните постижения не остават незабелязани.

3. Инвестирайте в хората

Има множество начини да инвестирате във вашите служители. Може да им осигурите някакъв курс за придобиване на нови знания и умения, може да им намерите коуч, който да им помогне да разрешат проблемите, които имат с някои от техните колеги, или пък да ги изпратите на някаква командировка. Тези инвестиции се изплащат многократно – освен че научават нещо ново, служителите разбират, че вярвате в тях.

4. Изразявайте благодарност

Служителите, който са най-продуктивни в работата, са тези, които знаят - че приносът им оказва реално въздействие върху компанията; че това, което правят, има смисъл. Когато лидерът изразява своята благодарност за вложените усилия и за направените жертви, служителите му разбират, че всичко това не е било напразно. Едно „благодаря“ може да изглежда като малък и незначителен жест, но за хората, които го получават, той е нещо по-голямо.

5. Насърчавайте

Винаги ще има задачи за изпълнение и решения за взимане. Най-доброто нещо, което може да направите като лидер за вашите служители, когато им е най-трудно, е да ги насърчите, като им кажете, че вярвате в тях. Добрата дума след провал е по-важна отколкото един час на похвали и комплименти след успех.

6. Осигурете подкрепа

Повече от половината хора, които напускат работното си място, взимат това решение заради отношенията си с шефа. Умните лидери се стараят да предоставят подкрепа и насока на своите служители, като същевременно с това  им дават достатъчно предизвикателства, за да могат да разкрият пълния си потенциал. Когато като лидер помагате на другите да постигат целите си, вие постигате вашата цел.

Нещата, които може да направите, за да бъдат служителите ви щастливи на работното място, са безброй. Колкото по-добре опознавате вашия екип, толкова по-лесно ще започнете да откривате нещата, от които той се нуждае. Независимо от обстоятелствата и специфичните характеристики на вашия екип, тези 6 стъпки винаги са добро начало.

…………….

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев

още по темата
още от Управление