нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

7 знака, че имате токсични колеги

Снимка: Shutterstock

Moже да звучи странно, но понякога лошите служители не са тези, които причиняват най-големите проблеми, защото те са лесни за разпознаване и контролиране.

В много случаи истинските проблеми са причинени от хора, които на пръв поглед вършат задоволителна работа, но в действителност бавно унищожават мотивацията, екипния дух и продуктивността на останалите служители.

Това са 7 признака за разпознаване на токсичните колеги, които вредят най-много на компанията.

1. Организират среща след срещата

Имате среща, по време на която се повдигат много въпроси и опасения. На срещата се вземат решения, които получават подкрепата на всички присъстващи. Постигнат е напредък.

Малко по-късно обаче, някои от вашите колеги организира „среща след срещата“. Той започва да говори за проблеми, които по-рано не е споделил с групата, и за това, че не е съгласен с взетите решения.

Тези хора понякога дори казват на своите екипи: „Вижте, мисля, че това е ужасна идея, но ни беше наредено да го направим.“

Всичко това внася едно колебание и напрежение, което саботира работния процес. Подобно поведение не трябва да бъде толерирано, ако не искате компанията ви да се разпадне за рекордно кратко време.

2. Обичат да казват: „Това не е моята работа“

Колкото по-малка е компанията, толкова по-важно е служителите да могат да мислят в движение и да се адаптират към бързо променящите се приоритети. Те трябва да имат необходимите способности, независимо от ролята и позицията, която заемат, за да постигнат желания от компанията резултат.

Вяска задача, която се възложи на един служител(стига да не е неморална, неетична или незаконна) е задача, която служителят трябва да е готов да изпълни.

Когато някой казва, че това не е „негова работа“, той всъщност казва: „Интересувам се само от себе си“. Това отношение е изключително вредно за продуктивността на компанията, защото то може да превърне един сплотен екип в неефективна група от индивидуалности.

3. Мислят, че опитът е обективно и измеримо качество

Опитът определено е много важен, но когато той не води до придобиване на нови умения, по-добри резултати и по-значими постижения, опитът е безполезен.

Когато казват, че имат повече опит, токсичните служители всъщност искат да кажат: „Не е необходимо да обяснявам своите решения и действия“. Опитът не нещо, което може да използвате като аргумент. Мъдростта, логиката и правилната преценка трябва винаги да бъдат на първо място, независимо дали идват от новобранец или опитен ветеран.

още от Управление