нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

И малките жестове могат да направят голямо впечатление

Снимка: Shutterstock

Когато хората се чувстват ценени, те са по-склонни да дадат всичко от себе си, за да помогнат за осъществяването на целите на организацията.

Те са по-отговорни, когато знаят, че тяхната роля е от ключово значение за успеха на даден проект.

И не на последно място, те са по-щастливи и доволни от работата си, което означава, че вероятността да я напуснат е изключително малка.

Когато лидерите пренебрегват възможностите да изградят една по-здрава и близка връзка със своя екип и да покажат на служилите си, че ценят тяхната отдаденост и труд, те губят едно тайно оръжие, което помага за изграждането на качествен и устойчив екип.

Това са 9 чудесни начина да покажете на служителите си, че цените техния принос.

1. Фокусирайте се върху малките неща, които правят голямо впечатление

Показването на признателност не изисква големи и екстравагантни жестове. Изпратете бърз имейл, ръчно написана бележка или направете кратко обаждане, за да похвалите и насърчите хората, които го заслужават. Дори най-малките жестове могат да направят голямо впечатление.

2. Създайте нови възможности

Един от най-добрите начин да спечелите сърцата и умовете на вашите служители е да им осигурите колкото се може повече възможности за развитие. Позволете им да предизвикват себе си като поемат нова ръководна позиция, водеща роля във важен проект или изнасянето на публична презентация.  

3. Обърнете се лично към тях

Бъдете конкретни в изразяването на признание и благодарност. Не казвайте просто „добра работа“, а добавете малко подробности и детайли за това, което ви е впечатлило. Може да кажете нещо от рода на: „Благодаря, че имаше смелостта да изкажеш мнението си на срещата. Това беше от голяма полза за всичко останали, които се страхува да говорят за проблема.“

още от Управление