нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Успехът? Въпрос на контрол!

Снимка: Shutterstock

Да даваш най-доброто от себе си, постоянно - това е най-кратката формула да бъдеш успешен предприемач.

И все пак, когато успехът ви е в ръцете на вашите клиенти и конкуренти, изпитвате чувството, че дори най-доброто, на което сте способен, не е достатъчно да успеете. Реалността обаче е различна. Външните влияния наистина трябва да бъдат адресирани, но не правете грешката да се фокусирате изцяло и само върху тях, ако не искате вашата ефективност и производителност да пострадат. Като коуч по предприемачество открих, че когато клиентите ми влагат своята енергия в нещата, които са под техен контрол, те стават по-концентрирани и гледат на нещата по-оптимистично.

Ето няколко практики, които ще ви помогнат да гледате на нещата през позитивна призма и да запазите фокуса си върху крайната си цел.

Практикувайте постоянство

Една от най-често срещаните грешки е да приемете думичката „не“ като синоним на „никога“. Като предприемачи, фокусирани върху постигането на определени цели, трябва да практикувате постоянство и да бъдете упорити, докато тези „Не-та" не започнат да се превръщат в „Да-та". Това не означава да се превърнете в дразнител, който постоянно безпокои и притеснява хората, докато те не му дадат това, което иска. Да бъдете упорит, означава да вярвате в своята визия и да сте готови да вложите необходимите енергия и усилия за постигането на целите си. Ако усилията и старанията срещат негативизъм и отхвърляне, помислете дали вашето искане е достатъчно ясно и, дали начина, по който го презентирате е най-ефективният. Добрата идея си е добра идея, както и да я погледнете, но ако я затрупате с ненужни и объркващи детайли, може да не получите отговора, който очаквате.

Сами създавайте късмета си

Създаването на късмет е една игра на числа и вероятности. Колкото повече възможности си създадете, в толкова повече „тегления“ от лотарията ще участвате. Създаването на подобни възможности може да бъде толкова лесно, колкото да заговорите човек в кафето или пък да отидете на работа по друг маршрут. Пътят към успеха не е само един. Ако се движите в няколко различни посоки, може да намерите обща връзка, която да ви отведе до желаната крайна точка.

Не се страхувайте от провалите

Повечето предприемачи не се страхуват от провалите. В противен случай, те все още щяха да работят за някой друг и да се надяват на сигурната заплата. Когато успехът и провалът в бизнеса зависят от всяко решение, което взимате, вие неминуемо започвате да ставате предпазливи и да правите по-консервативни избори. Вашата готовност да залагате на новото и недоказаното, с риск да се провалите, в комбинация със способността да приемете неуспехите и да продължавате напред, са нещата, които ще ви превърнат в успешен предприемач. „Успехът не се измерва в дните, когато слънцето грее, а в тъмните, бурни и облачни дни. Ако не можете да приемете провала, никога няма да срещнете успеха.“, казва звездата от телевизионното шоу за предприемачи Shark Tank, Робърт Хержвец. По тази причина, винаги насърчавам моите клиенти да си взимат поука, както от доброто, така и от лошото.

Инвестирайте в хората

Повечето предприемачи осъзнават, че времето им е скъпо и, че не могат да си позволят да го пилеят за безсмислени задачи. Въпреки това, ако отделяте част свободно си време, за да помогнете за развитието и растежа на другите, вие правите инвестиция, която може да се изплати стократно в бъдеще. Когато споделяте с групи от млади професионалисти как сте започнали и развили собствения си бизнес може да си напомните защо самите вие сте решили да станете предприемач. Добавете към това и множеството обществени програми, към които може да се присъедини вашата компания, и получавате една комбинация, с която вие и вашите служители може да се гордеете.

.....................

Майкъл Нойс, треньор в областта на предприемачеството, за Entrepreneur.com

още по темата
още от Управление