нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Имате ли минута?

Снимка: Shutterstock

Колко пъти на ден мислите, че всеки лидер чува думите: „Имате ли минута?“

Отговорът на този въпрос обикновено може накратко да бъде сведен до: „По-често, отколкото си мислите“.

Когато имате работа за вършене, срокове за гонене и цели за постигане, няма как да не се подразните на неспирния приток от служители, които ви питат „Имате ли минута?“. Всяко едно от тези прекъсвания може да наруши вашата концентрация и да забави работата ви. Не след дълго само чуването на този въпрос ще бъде достатъчно, за да ви изкара извън релси и да съсипе настроението и продуктивността ви за деня.

От друга страна обаче всеки лидер трябва да бъде достъпен и да отговаря на въпросите на своите служители, ако иска работата да върви добре. Какви варианти остава това пред лидерът?

За радост, напълно възможно е да посрещнете нуждите на вашия екип и да запазите фокуса си върху собствените си задачи. Ето как:

1. Отговорете с „да“

Това е първият и най-важен принцип, който винаги трябва да спазвате. Щом някои ваш служител е дошъл на крак, за да ви потърси, то той има реална нужда от вашата помощ. Както всички знаем, най-важната задача на всеки лидер е да осигурява на служителите си нужната подкрепа и ресурси, за да могат те да се справят възможно най-добре със своята работа. Вашият екип винаги трябва да бъде на първо място.

2. Контролирайте реакцията си

Да бъде лидер означава да бъдеш търпелив и да знаеш как да запазиш самообладание, дори когато вътрешният ти глас крещи „НЕ!“. Уверете се, че реагирате по приветлив и любезен начин на всяко допитване от вашите колеги. Научете се да управлявате емоциите си и помогнете на хората, които се нуждаят от вас.

3. Създайте система

Една добра система, която всеки разбира и следва, ще ви позволи едновременно да отделяте внимание на нуждите на вашите служители и да си запазите времеви прозорец, в който да никой да не прекъсва вашата работа. Добрата система на работа може да ви даде помогне да създадете перфектния баланс между дисциплина и свобода на действие. Обмислете възможността да насърчите най-ефективните членове на вашия екип да идват на работа по-рано от останалите, за да имате време, в което да коментирате с тях задачите за деня и да им делегирате нужната власт, за да могат те да се справят без ваша помощ. Друг вариант е да определите времева рамка, в която всеки ден ще бъдете достъпен за всякакви допитвания от вашите служители.

още по темата
още от Управление