нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Добрите идват на власт

Снимка: Shutterstock

На властта ѝ се носи лоша репутация, но това се дължи основно на факта, че хората я преследват по грешни причини. Използвана по правилния начин, властта може да бъде сила за добро.

Италианският мислител Николо Макиавели е един от основните източници на убеждението, че хората могат да придобият власт само чрез използването на най-лошите черти на човешката природа. „Мъдрият владетел никога не трябва да държи на думата си, когато това би било против неговите интереси“, казва Макиавели. С други думи, според него човек, който спазва обещанията си и се придържа към ценностите си в момент, когато тяхното нарушаване би му донесло повече ползи, е идиот. За радост, изводите на Макиавели са погрешни.

Скорошно проучване на Университета на Калифорния в Бъркли сочи, че когато става въпрос за власт, добрите момчета и момичета имат предимство. Изследователите са установили, че най-влиятелните хора според оценката на техните връстници, са тези, които подхождат най-внимателно и любезно към другите. Те също така са открили, че тези, които са най-близо до идеала на Макиавели – хора, които разчитат на клюки и манипулации за получаване на власт, бързо са били разпознати от останалите и са били изолирани, оставайки без никаква власт.

Прочувания като това могат да реабилитират лошия имидж на властта. Властта не е зла по своята същност, не е лошо човек да иска да има власт. Без власт не можете да постигнете нищо, било то добро или зло. Дори тези, които не искат нищо друго, освен да направят света по-добро място, не могат да постигнат този резултат без да  упражняват лично влияние и сила. Проблемът е в злоупотребата с власт.

Макар че хората се променят, навиците, характерни за най-влиятелните личности, са константа. Ето няколко навика, които могат да ви помогнат да увеличите влиянието си:

Влиятелните хора не чакат да бъдат назначение на управленска позиция, за да станат лидери

Важно е да не бъркате властта с авторитета. Дадена титла или позиция може да ви даде авторитет, но не и власт. От друга страна, човек няма нужда от титла пред името си, за да бъде влиятелен. Можете да бъдете лидер, без да сте шеф. Човек влияе на останалите със своите действия и думи.

Те не се примиряват със статуквото

Влиятелните хора са тези, които постоянно си задават въпросите „Ами ако?“ и „Защо не?“. Те не се страхуват да оспорват общоприетите разбирания и да нарушават правилата. Те обаче не го правят, само за да покажат, че могат, а защото вярват, че това може да направи нещата по-добри.

Те си изграждат собствено мнение

Влиятелните хора не се омайват подават лесно на  последните тенденции или на хорското мнение. Те изграждат  внимателно собствените си виждани. Те са готови да променят мнението си, ако фактите го оспорват, но не се повлияват от това какво другите мислят, а само от това, какво те знаят.

Те се фокусират върху нещата, които наистина имат значение

Влиятелните хора не се разсейват с тривиални и повърхностни неща. Те се фокусират върху онези неща, които наистина имат значение, и насочват вниманието на другите към тя. Те говорят само когато имат нещо да кажат и не отегчават останалите с празни приказки.

Те владеят конфликтите

Хората обикновено попадат в една от двете крайности, когато става въпрос за влизане в конфликт – или са твърде пасивни и го избягват на всяка цена, или агресивно търсят възможност за попадане в конфликта ситуация, мислейки, че това ще им донесе власт. Хората, които владеят конфликтите, знаят как да подхожда към тях директно и решително, но също така и конструктивно и с емпатия. Наистина влиятелните хора не реагират емоционално или отбранително на противоположни на техните мнения - те ги приветстват. Те са достатъчно смирени, за да знаят, че не разполагат с всички отговори и че някои друг може да е видял нещо, което те са пропуснали. Ако този човек е прав, те приемат неговото виждане, защото за тях крайният резултат е по-важен от това да са прави.

Те вдъхновяват другите

Когато влиятелните хора говорят, техните думи остават впечатление. Те се разпространяват като вълни в езеро. Инфлуенсърите вдъхновяват хората около тях да изследват нови идеи и да мислят по различен начин за работата си.

Те познават силните и слабите си страни

Хората, които жадуват за власт, често злоупотребяват с нея и игнорират собствените си недостатъци. За да бъдете наистина влиятелни, трябва да имате реалистична оценка за себе си – да се виждате такива, каквито сте в действителност. Едва тогава ще може да се позиционирате така, че да използвате силните си страни за общото благо.

Те търсят помощ, когато имат нужда от такава

Човек лесно може да си създаде погрешното разбиране, че влиятелните хора никога не искат помощ от другите. Да търсите помощ, когато не знаете нещо или не можете да се справите с дадена задача, не е знак за слабост, а за сила. По този начин вие показвате, че не поставяте егото си над успеха на вашата мисия. Нужна е огромна увереност и смиреност, за да може човек да си признае, че има нужда от помощ. В крайна сметка няма нищо по лошо от това да вървите тръгнете по погрешен път, защото сте твърде горди, за да признаете, че нямата представа какво трябва да направите.

Те вярват (най-вече в себе си)

Влиятелните хора винаги очакват най-доброто. Те вярват собствената си способност да постигнат мечтите си и в това, че другите споделят тази сила. Те вярват, че нищо не е невъзможно, като увереността им вдъхновява хората около тях да преследват целите си. Те вярват, че един човек може да промени света.

..............................

Травис Брадбери, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

още по темата
още от Управление