нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Преди да поемете част от товара

Снимка: Shutterstock

Пандемията засегна всички нас по различен начин. Когато става въпрос за работа, някои са на ръба на прегаряне, докато други имат чувството, че разполагат с повече свободно време от всякога. Ако имате късмета да сте сред вторите и възможността да се натоварите с допълнителни отговорности, то трябва да си зададете няколко въпроса, преди доброволно да се ангажираните нови задачи.

Мога ли да олекотя товара на моите колеги?

Организациите функционират най-добре, когато работят като квартал. Добрите съседи се грижат един за друг и гледат на нещата в дългосрочна перспектива. Не можете да вземете назаем захар от магазина, но можете да поискате от съседа, макар че някой ден ще трябва да върнете услугата. Ако имате възможността да вмъкнете нова задача в работния си график, бихте могли да помогнете на вашите колеги, които за затрупани с ангажименти. Олекотяването на товара на вашите колеги винаги си струва в дългосрочен план, тъй като ще можете да разчитате на тяхната помощ, когато имате нужда от нея в бъдеще. Освен това мениджърите харесват добрите екипни играчи и взимат предвид проявата на инициативност, когато решават кого да повишат.

Това ще ме подготви ли за бъдещето?

Кариерата на човек е цикъл, при който започвате работа, научавате се да я правите добре и се залавяте с подготовка за нова работа, която върви ръка за ръка с повишение. Ако сте изгубили интерес към настоящите си задължения, то това е сигнал, че е време да разширите уменията си и да се подготвите за следващия етап от вашата кариера. За целта винаги може да посетите курсове и уроци, които да ви помогнат да придобиете нужната квалификация. Друг много полезен вариант обаче е просто да участвате доброволно в нови проекти, които ще ви помогнат да развитие набора си от умения. Този подход също така ще ви даде възможността да намерите ментор, който да ви напътства в посока на развитие на вашата кариера.

Има ли такава необходимост в компанията?

Дори и задачата, която трябва да бъде изпълнена, да няма потенциала да разшири кръгозора ви, има случаи, в които си заслужава да се нагърбите с нея в името на доброто на екипа. Пандемията нанесе тежки щети върху много бизнеси, които се борят за оцеляването си. В подобни тежки времена всички хора в компанията носят отговорност за нейното бъдеще. Ако имате възможността да поемете тази товар, то трябва да предложите услугите си. Разбира се, поемането на подобен ангажимент не е чисто безкористен акт, така че няма нищо лошо в това в бъдеще да припомните на шефа си за вашата инициативност.

Какво ще ви струва това?

Разбира се, фактът, че можете да поемете допълнителни отговорности, не означава неизменно, че трябва да го правите. Тук е важно да погледнете на нещата от чисто икономическа гледна точка. Когато вие изразходвате ресурс (време, енергия) за нещо, то губите възможността да ги използвате в друг случай. Когато си купувате кола вие се разделяте със значителна сума пари, които бихте могли да използвате за много други неща. Когато се включвате в някакъв проект в работата, вие поемате ангажимент, от който не можете просто да се откажете .Преди да скочите в дълбокото, помислете добре за нещата, които бихте могли да направите с времето, което ще инвестирате в този проект. Като цяло е добра идея да помислите за алтернативите при всяко взимане на важни решения, преди да дръпнете спусъка.

....................

Арт Маркман, когнитивен психолог и автор на книгата „Умното мислене“, за FastCompany.com.

Превод и редакция: Георги Георгиев

още по темата
още от Управление