нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как да преборите блокажа в творческата работа

Изключвайте по-често телефона си в работно време, или го поставяйте на режим "Без звук". Да, възможно е. Така ще преодолеете липсата на способност да творите. Снимка: Shutterstock

За хората на творческия труд, но и за тези, на които непрекъснато се налага да вземат бързи и точни решения, умственият ступор е най-изнервящият момент от работното ежедневие. Как да излезем по-бързо от него?, се питат всички те.

Преди всичко нека си припомним, че различните проблеми изискват различни решения. Ето най-често срещаните варианти на зацикляне и решенията за излизане от тях:

Ментален блокаж

Проблемът е в начина ви на мислене. Вие просто разглеждате ситуацията от един и същи ъгъл, правите едни и същи предположения и пробвате сходни подходи.

РешениеПроменете мисленето си. Поставете под съмнение собствените си аксиоми. Задайте си въпроса: "Ами, ако...". Променете ъгъла, излезте, идете на ново място, прочетете /поиграйте/ чуйте нещо ново. Поговорете с хора, от които може да се очаква да ви се противопоставят или да ви предложат алтернативна гледна точка. Ходенето пеша помага на творческото мислене. 

Eмоционална бариера

Творческият процес може да бъде много емоционален, но това не винаги е приятно. При сблъскване с неизвестността, можете да откриете нещо шокиращо за себе си. Всичко това изсмуква умствената енергия и действа обезкуражаващо.

Решение: Не се пазете от срещата с лошото, доведете я до край. По този път ще ви помогнат да издържите дребните житейски ритуали, задълженията, но и релаксацията, която е важно сами да си организирате. Трябва да преодолеете болката, страха и всички останали негативни емоции. Представете си, че трябва да се потопите в ледена вода. Може веднага да се гмурнете, а може и да се потапяте сантиметър по сантиметър. Да, отначало ще се разтреперите от студ, но след първоначалния шок ще ви стане по-леко.

Навици, които пречат на работата ви

Възможно е проблемът просто да се корени в навиците ви – започвате работа твърде рано, тръгвате си прекалено късно, работите много или пък много малко, под напрежение или пък точно обратното – вариантите са най-различни.

Продължава на следващата страница.

още по темата
още от Криейтив