Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тренирайте мозъка като мускул

Снимка: Shutterstock

В съвременната работа често е трудно да запазим постоянна висока концентрация. Особено сред потока от проблеми и желания на клиентите, имейли, известията от партньори и колеги и постоянното звънене на телефона. При целия този пейзаж и шумов фон е полезно да познаваме естествените ограничения на ума си. С ловкото им заобикаляне можем да подобрим продуктивността си.

Мозъкът на всеки от нас е деликатно настроен на честота да се разсейваме по всяко време. Продължителната съсредоточена работа става все по-невъзможна мисия с толкова много комуникации, които ни заобикалят в ежедневието. Ние искаме едно, съзнанието ни автоматично се насочва към друго.

Реакцията на мозъка „погледни тук и сега!” е незабавна и буквално невъзможна да се спре, обяснява американецът Дейвид Рок, съосновател на институт за неврология и лидерство в Щатите. Той се съгласява с повечето специалисти и негови колеги, които смятат, че мултитаскингът не е за препоръчване. Опитите да вършим няколко неща едновременно намаляват интелигентността ни и буквално снижават IQ-то ни при вземане на решения и по време на изпълнение.

„20 минути дневно работа с дълбок фокус могат да бъдат същински прелом”, коментира още Рок. Затова е ценно да се научим да ги постигаме. 

Как да тренираме ума си да бъде по-съсредоточен? Тук следват няколко полезни съвета.

1. Първо се заемайте с творческата работа, после с останалия вид труд. Често първоначално се захващаме с дела и задачи, в които нямаме нужда от високи обороти на ума и след това, „подготвени”, се насочваме към по-трудните задания. Това изчерпва енергията ни и намалява степента на съсредоточеност. Дори частичното изпълнение на други задачи намалява умствения капацитет за деня. Всяко решение, което вземаме, уморява мозъка по малко. За да бъдете по-ефективни, обърнете реда и се захващайте в работния ден първо с по-трудното. След това ще се чувствате по-добре. Оставете отговорите на имейли, насрочването на срещи и другите технически задачи за последно.

Продължава на следващата страница. 

още по темата
още от Криейтив