Всеки може да развие интуицията си

Снимка: Shutterstock

Стив Джобс и Бил Гейтс твърдят, че зависят от нея. Опра Уинфри ѝ отдава по-голямата част от успеха си. Това е интуицията. 

Интуицията на всеки човек е мощен инструмент, припомни онлайн изданието WomenEntrepreneur.com. Тя може да е от полза в създаването на идеи, концепции, кампании и в много бизнес дейности. Когато сигналите на шестото чувство са разпознати, решенията могат да са печеливши и по-добри.  

Чрез интуицията се намалява стреса от дългото премисляне на обстоятелствата и се повишава креативността. Науката я валидира, признавайки, че тя е осезаемо умение, което всеки практически може да овладее.

Как да я разпознаете, за да се възползвате от нея?

Знайте, че тя е във вас, както и във всеки човек. Това, че не я долавяте, не значи, че я няма.

Важно е да не я бъркате с инстинкта за оцеляване, който напоследък мотивира решенията на много хора. Интуицията е по-развитата, сложна и изтънчена братовчедка на инстинкта, който датира от времето на човешките притеснения от диви тигри и пещерна ревност. Ще разграничите чувството за самосъхранение по притеснението в свития стомах.

Ето 6 стъпки, които ще ви помогнат да активирате и овладеете интуицията си:

1. Успокойте се. Пречистете се от блокадата на стреса. Ако сте потиснати от мисленето за изтичащи крайни срокове или остър недостиг на пари, няма как да се отключат тези части от мозъка ви, които създават креативно решение на проблемите и раждат един вид по-висша интелигентност. Вземете си кратка почивка. Излезте на въздух.

2. Задайте ѝ правилния въпрос. Също както GPS системата, интуицията трябва да разбере какво точно я питате, за да ви даде успешните координати. Изяснете си какво искате и каква е целта ви. Не от какво ви е страх и какво опитвате да избегнете.

3. Забравете каквото знаете. Убедените, че знаят всичко в бранша си и има само един начин проблемът им да бъде решен, си поставят рамки. Те много трудно могат да отключат интуицията си, която се намира в „неразумната” дясна част на мозъка. Липсата на тежест от знания помага. Тя например е причина за всепризнатия късмет на начинаещия. Затова не бъдете арогантни познавачи, а смирени аматьори, готови да приемат нещо, което не знаят.

4. Чуйте сърцето си. Науката скоро установи, че в действието на сърцето има известна интелигентност, която захранва мозъка и влияе на мисленето. За да се активира тази връзка, трябва да се изпитат емоциите от чувството на благодарност и искрена признателност.

5. Станете наблюдател. Чувствайте повече и говорете по-малко. Когато започнете да се чудите коя е правилната насока, забележете какво ви впечатлява повече. Коя песен, кой филм или гледка запаметихте в последно време? За кое изказване на приятел или колега се сетихте няколко пъти? Какво сънувахте?

6. Забавлявайте се. Понякога напрежението в бизнеса прави радостта почти невъзможна. А интуицията процъфтява най-вече в мирна среда, изпълнена с хармония. Не забравяйте да се смеете (особено на себе си).

Още: Трите типа интуиция

още от Криейтив