Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фразите, които имат значение във всяка страна по света

Снимка: Shutterstock

В света има над 6 хил. езика, но по-голямата част от хората едва ли научават повече от два или три, пише Insider. Когато пътувате, езиковите бариери могат да причинят известно неудобство, особено ако сте в страна, в която много не се говори възприеманият като универсален  английски език. Научаването на няколко ключови фрази на друг език може да ви помогне много по време на пътуванията ви.

Марк Абади, пътувал до повече от 25 страни от Югоизточна Азия, Европа и Латинска Америка, предлага 11 фрази, които всеки е добре да научи на даден език, преди да посети съответната страна. Те включват основните думи като "извинете" и "благодаря", както и други, които да ви помогнат да се придвижите в оживените градове.

"Благодаря"

Първата фраза, която трябва да научим на всеки език е думата "благодаря".

Пътуващите често разчитат на отзивчивостта на непознати, за да ги упътят в непознатите градове. Да се ​​научим да казваме "благодаря" не изисква огромно усилие, но повечето хора ще оценят труда, който сме положили, за да изразим признателността си на собствения им език.

"Добър ден и довиждане"

Да се научим да започваме и завършваме разговор е другото учтиво нещо, което можем да направим, за да покажем нашата благодарност към хората, с които говорим. Дори ако трябва да се върнете на английски за останалата част от разговора, просто "добър ден" и "довиждане" на местния език може да покаже, че ви е грижа за другите.

"Извинете"

"Извинете" е полезна фраза в безброй ситуации, дори като част от молбата някой да ви упъти.

"Може ли да ми дадете…"

Не е нужно да знаем как да опишем всичко в менюто в ресторанта или в магазина на друг език, но със сигурност помага да можем да го поръчаме. Научете се да поискате неща на друг език и ще имате по-голям шанс да получите това, което търсите.

още от Любопитно