нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Инфлуенсър" маркетинг - кога има смисъл

Снимка: Shutterstock

Инфлуенсър маркетингът се превърна в нещо, което бяха социалните мрежи преди 7 години. Компаниите знаят, че по принцип трябва да го правят, но не са съвсем сигурни как да го измерват или откъде да започнат.

Това коментира авторката Британи Ричтър в онлайн изданието Adweek. 

По думите й вече има скептицизъм относно ефективността на рекламиране по този начин - пред последователите на т.нар. инфлуенсъри или лидерите на мнение, следени в интернет. Самото ангажиране на тези известни в интернет личности освен това стана скъпо.

Има и правни аспекти около тази практика на реклама. 

Разбира се, основният проблем е измерването. Как да се отчете ефектът от представянето на продукт или услуга от инфлуенсъри.

Има и съмнения около истинността на потребителите - в мрежи като Instagram знаем, че има фалшиви акаунти или ботове, които генерират числа и харесвания, които не са реални хора. Оттук идва връзка с темата за безопасността на бранда в интернет средата (Brand safety). 

Освен това има и дискусия относно факта, че някои инфлуенсъри се ангажираха с твърде много на брой, различни марки. Не намалява ли това ефективността им? 

Всичко това идва в допълнение на нуждата да се дефинира т.нар. влияние и да се определи кой се опитва марката да повлияе и какво точно се опитва да постигне тя с това. 

В контекста на продължаващите промени в алгоритъма на Facebook и намаляването на обхвата на видимост на публикациите (organic reach), инфлуенсър маркетингът може да бъде доста неефективен. 

Как да се използва този вид маркетинг в настоящия момент?

Авторката дава няколко полезни съвета.

Идентификация

 

Една от най-големите грешки, правени от компаниите, е да прибързват с представата кого искат да повлияят по този начин. Първо, те трябва да направят стъпка назад и да погледат кой всъщност влияе на тях. Най-важното, както винаги, е да се намерят правилните хора, които са свързани с това, което марката цели да постигне. 

Често има разлика между инфлуенсърите, които са успешни в генерирането на видимост и тези, които променят представите на клиентите или задвижват действие за покупка. 

Полезно е да се реши дали не е по-ефективно да се разчита на много микро инфлуенсъри, вместо на една голяма звезда. 

Продължава на страница 2.

още от Маркетинг