Затвори

Представете си сделката и ще успеете

Снимка: Shutterstock

Позволете да споделя с вас блестящ пример за правилно говорене на търговец.

Веднъж забелязах хубаво яке на витрина на магазин. Заинтригувах се от него и влязох вътре да го видя отблизо. Попитах дамата, която обслужва клиентите за цената му. Тя ми я каза, докато ми помагаше да го облека. Застанал пред огледалото, възхищавайки се на образа си, започнах да протестирам. Казах й, че цената е безумно висока. Добавих, че в крайна сметка не се нуждая от това нещо. С разбиране и красива усмивка тя отговори: „Никой не си купува яке като това, защото има нужда от него. Купуват го, защото е хубаво и кара хората да се чувстват добре.“ Разтопен от истината в думите й я попитах „Приемате ли плащане с AmericanExpress?”.

Това е чудесен пример за правилна нагласа в мисленето на търговеца. И за правилно говорене.

По правило, добрите продукти привличат хората. Гледната точка на търговеца им към тях и начинът, по който той ги представя, обаче определят дали ще се продадат.

Преди всичко нагласата на търговеца трябва да е позитивна. Тя може да го направи неустоим за хората, които контактуват с него. Способността да излъчваш положителни сигнали през цялото време на предлагането ти гарантира успех в сделките.

Тук следват 3 полезни стратегии, които съм ползвал в професионалния си път, за да имам положително излъчване и правилна нагласа в търговията. Препоръчвам ви ги.

1. Представете си сделката. Трябва да можете да визуализирате в ума си ситуацията, в която потенциалният клиент става собственик на предлаганото от вас, преди да си тръгне. Продажбата започва с вас, не с него.

 

Винаги си припомням това правило, преди да се запозная с клиент. След това, когато разговарям с него, използвам в речта си „когато“, а не „ако“. Например, „когато сторите това след покупката, ще ви се случи това и това...“.

2018: Гласът ще промени пазаруването

2. Проучете опита на купувача.

(Продължава на страница 2.)

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йонуц Фаркаш, регионален мениджър за България, Албания, Македония и Косово на Schneider Electric

Снимка: Юлиян Донов

Теофил Петров е изпълнителен директор на Green Life Development. Част е от екипа от 2007 г., като преди това заема позицията финансов директор. Има дългогодишен опит като старши финансов експерт, финансов мениджър и финансов директор в български холдинги в сферата на производството, търговията и енергетиката.

Снимка: Юлиан Донов

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка:Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 22.02.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.02.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.69321
0.590594
CNY
10
2.50388
3.9938
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.2109
0.452304
RUB
100
2.80745
35.6195
USD
1
1.58856
0.629501